Dagens PS

Därför kommer 64 procent av Afrikas BNP att försvinna

Svält
Afrika kan förlora 64 procent av sin BNP till 2100 om vi inte når målen i Parisavtalet. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 nov. 2022Publicerad: 11 nov. 2022

Om världen inte agerar mycket kraftigare mot klimatförändringarna än man hittills har gjort riskerar 64 procent av Afrikas BNP att gå förlorad till år 2100.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både Afrika och världen globalt måste göra mer för att hindra utsläppen av växthusgaser. Annars blir resultatet så stora chockeffekter av ett förändrat klimat att miljontals invånare kommer att hamna i stor fattigdom. Det skriver finanssajten Quartz.

Västvärlden kommer att behöva göra mer för att hjälpa Afrika med kontinentens klimatanpassning.

Det rör sig om ett så stort tapp som 64 procent av kontinentens BNP inom bara 78 år. Det framgår av en rapport som den brittiska hjälporganisationen Christian Aid släppte i dagarna.

Rapporten indikerar att även om afrikanska länder håller den globala temperaturökningen till 1,5 grader så som Parisavtalet säger, så kommer klimatförändringarna att hinna bli stora ändå. Till 2050 minskar BNP då till 14 procent, och till 2100 med 34 procent.

Afrikas BNP tar skada även med Parisavtal

Studien undersökte 50 afrikanska länder, och kom fram till att de kommer att drabbas olika hårt. Sämst till ligger Sudan, där BNP mer än halveras även om man mot förmodan kan hålla sig under en uppvärmning på 1,5 grader.

Afrika fortfarande oproportionerligt sårbart för den globala uppvärmningens effekter. Åtta av tio av jordens mest utsatta länder ligger där. Men samma länder har låg kapacitet att ta tag i de förändringar som krävs.

Samtidigt är dessa länder inte alls bovarna i dramat: Av de 20 länder i världen som drabbas värst av klimatförändringar kommer i genomsnitt bara 0,43 ton utsläpp per person. Det kan jämföras med USA och Kanada, som släpper ut 14,2 ton koldioxid per person och år.

Afrika kräver direkt finansiering

ANNONS

Det är redan många afrikaner som dör på grund av extremvädren, inte minst i samband med att skördar slår fel vid torka och boskapen dör av vattenbrist.

På COP 27 i Egypten är det nu många afrikanska länder som kräver bättre kompensation från väst. Man vill ha direkt finansiering och inte koldioxidkrediter som tidigare.

Namibias president Hage Geingob menar att ”rika länder inte bryr sig om klimatet” och anser att västvärlden inte har lovat tillräckligt för att rädda Afrikas framtida generationer.

Läs också:

Flyktingkrisen fördubblas – chocksiffror från Världsbanken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]