Unilever säger att man inte har något ”önskvärt” alternativ för sin verksamhet i Ryssland men att det ”bästa alternativet” är att arbeta vidare där under restriktioner.
Därför fortsätter Unilever i Ryssland
Mest läst i kategorin
Unilever äger, bland annat, Dove, Ben & Jerry´s och GB Glace. Ända sedan Ryssland invaderade Ukraina har man uppmanats att upphöra med sin verksamhet i Ryssland.
Man har också stoppat import och export samt kapitalflöden in och ur Ryssland men säljer fortfarande sina produkter, betalar skatt i Ryssland och sysselsätter 3 000 anställda.
Valde ”det bästa”
Reginaldo Ecclissato, med tideln ”Chief business operations and supply chain officer”, skriver nu till kampanjgruppen B4 Ukraine att företaget inte stått för något ”önskvärt” alternativ för sin verksamhet i Ryssland men fortsätter tro att det ”bästa alternativet” är att arbeta vidare där under restriktioner.
Unilever bekräftar också att man kommer att följa den lagstiftning som säger att deras anställda kan bli inkallade till att delta i Rysslands krig i Ukraina.
Reginaldo Ecclissato noterar att den ryska lagen kräver att företag “tillåter värnplikt av anställda om de skulle kallas”, och säger att Unilever “alltid kommer att följa alla lagar i de länder vi är verksamma i.”
Inga fler kommentarer
Unilever bekräftar sanningshalten i brevet på en fråga från CNBC men vägrar ge fler kommentarer.
Företagets utbud av varumärken inkluderar Ben & Jerry’s, Dove, Knorr, Cif, Domestos, Magnum, Cornetto och Vaseline.
I Ryssland har man cirka 3 000 anställda, fyra tillverkningsanläggningar och ett huvudkontor.
”Inget önskvärt”
Ecclissato skriver till B4 Ukraine att Unilever har ställts inför tre alternativ för sin Rysslandsverksamhet.
Att stänga all verksamhet i Ryssland, att sälja verksamheten eller att fortsätta driva verksamheten med begränsningar.
“För att vara tydlig är inget av dessa alternativ önskvärt. Ändå tror vi att det tredje fortfarande är det bästa alternativet, både för att undvika risken att vår verksamhet hamnar i händerna på den ryska staten, antingen direkt eller indirekt, och för att hjälpa till att skydda vårt folk”, skriver Unilever-chefen och tillägger att ”Vi kommer naturligtvis att fortsätta att hålla denna position under noggrann granskning”.
Han uppger att företaget betalat 3,8 miljarder rubel (42,06 miljoner dollar) i skatt 2022.
SJ bojkottar Marabou – listan på företag växer – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.