Stora lager av spannmål, naturgas och olja. Uppbyggda i hemlighet. Kina förbereder sig för fler handelshinder och en tuffare värld.
Därför bygger Kina hemliga lager
Mest läst i kategorin
Förra året slog Kinas import av många basresurser rekord. Råvaruimporten totalt ökade med 16 procent i volym och har fortsatt stiga, 6 procent upp de första fem månaderna av 2024.
Men importen motsvaras inte av en växande konsumtion. I stället är det uppenbart att Kina bygger upp stora lager av mängder av råvaror.
Den främsta förklaringen på kort sikt är risken för en ny, mer Kina-fientlig administration i USA efter valet i november.
Sårbart
Problemet för Kina är att landet är sårbart i sitt utlandsberoende. Även om landet är ledande när det gäller att förädla många metaller, importerar man exempelvis 97 procent av den kobolt man förbrukar, 70 procent när det gäller bauxit.
Situationen när det gäller energi är likadan, trots mycket inhemskt kol. 40 procent av naturgasen och 70 procent av råoljan importeras.
Mest utsatt är Kina när det gäller livsmedel. Från att år 2000 ha producerat nästan allt som medborgarna åt, är Kinas självförsörjningsgrad i dag under två tredjedelar.
Man importerar 85 procent av de 125 miljoner ton sojabönor som går år årligen för att mata Kinas 400 miljoner grisar.
Senaste nytt
Begränsar exporten
En Trump II-era kan innebära begränsad matexport till Kina och att länder som Argentina och Brasilien följer efter, konstaterar The Economist.
Det skulle även kunna påverka länder som säljer metall till Kina, exempelvis Australien och Chile.
Lägger man därtill möjligheten att USA kan blockera det fåtal sund och kanaler där en stor del av världshandeln passerar, blir utsikterna än mer oroande.
Allt detta har fått Kina att förbereda sig för en mer fientlig värld. Sedan 2020 har lagringskapaciteten för råolja ökat från 1,7 till 2 miljarder fat. På samma sätt har kapaciteten i underjordiska gasgrottor sexfaldigats och ska utökas ytterligare.
Fördubblats
Kinas lager av vete och majs efter årets säsong kommer att utgöra 51-67 procent av världens lager och täcka minst ett års efterfrågan.
Lagren av sojabönor har fördubblats sedan 2018 och är nu 39 miljoner ton, vilka förväntas vara 42 miljoner ton vid slutet av säsongen.
Tom Price, hos banken Panmure Liberum, beräknar att Kinas lager av koppar, nickel och andra metaller i dag motsvarar 35-133 procent av årskonsumtionen av olika metaller.
”Mycket oroande”
När det gäller gas lagrar Kina nu motsvarande 23 dagars förbrukning och tros nå 28 dagar år 2030, siffror som kan jämföras med 15 dagars lager för fem år sedan, enligt Parisey Ong hos JP Morgan. Råoljan i lager motsvarar 115 dagars import.
“När man ställer den här lagerkapaciteten i relation till Kinas militära uppbyggnad börjar det bli mycket oroande”, säger Gabriel Collins, tidigare analytiker inom det amerikanska försvaret.
Slutsatsen är att det så här långt främst är en defensiv åtgärd från den kinesiska ledningen – men att det även kan vara ett långsiktigt sätt att se till att man klarar en utdragen situation efter en attack mot Taiwan.
Marknaden och geopolitik: “En ny, mer riskfylld era är här”. Dagens PS
Europeiska företag blöder när Kina vacklar. Dagens PS
It-haveriet lamslog världen – men inte Kina. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.