Rysslands förmåga att upprätthålla kriget i Ukraina väcker frågor om hur länge landets ekonomi kan bära bördan.
Då tar krigskassan slut för Ryssland
Mest läst i kategorin
Trots västerländska sanktioner och växande isolering har den ryska krigsekonomin visat sig oväntat robust. Men hur ser framtiden ut för Kremls ekonomiska manövrar?
I en analys från Yle framgår det att landets ekonomi sannolikt inte riskerar en omedelbart kollaps. Intäkter från olja och gas, en anpassning av handeln och omfattande statlig kontroll över resurserna har hittills hållit den ryska krigsmaskinen i drift.
Men det finns sprickor i fasaden som kan få långtgående konsekvenser.
Svagare Ryssland när Syriens regering störtats
Följderna av den helgens omvälvande händelser i Syrien skakar inte bara Mellanöstern. Landets president Bashar al-Assads regering har störtats efter 50 år vid makten, en händelse som försvagar Rysslands ställning i regionen.
Så byggs krigskassan – trots sanktionerna
Efter invasionen av Ukraina har Ryssland styrt om en stor del av sina resurser till kriget. Enligt ryska budgetprognoser planeras militärutgifterna uppgå till över en tredjedel av statens totala budget inom två år.
Parallellt har staten tvingats höja pensionsåldern och dra ned på sociala utgifter för att frigöra resurser.
Den ryska ekonomin har också anpassat sig till sanktionerna genom att öka handeln med Kina, Indien och andra marknader. Särskilt Kina har blivit en central partner, både för energiexport och import av avancerad teknologi.
Trots detta har den ryska rubeln försvagats, inflationen stiger och levnadsstandarden för befolkningen sjunker. Hushållens köpkraft urholkas, vilket skapar ökat missnöje, även om detta hittills inte lett till större protester.
Senaste nytt
Ryssland har dolda svagheter
Innan kriget hade man byggt upp gigantiska valutareserver, som till viss del frysts genom sanktioner. Men hundratals miljarder dollar har funnits till landets förfogande. Enligt experterna som Yle pratat med är bedömningen att dessa går åt snabbt – även om det oerhört svårt att säga exakt hur länge dessa räcker.
Dessutom har sanktionerna orsakat brist på kritiska komponenter för både civil och militär produktion. Även om Ryssland försöker ersätta importerade varor med inhemsk produktion, har resultaten varit begränsade.
Ett annat problem är den höga räntan, som Rysslands centralbank höjde till 21 procent i höstas med anledning av den skenande inflationen.
Västs stöd till Ukraina avgörande
Yle lyfter att den mest avgörande faktorn för uthålligheten i Ryssland är Ukrainas stöd från väst. Så länge man fortsätter med ett starkt stöd till försvaret av Ukraina så kommer det bidra till att den ryska krigskassan urholkas snabbare.
“Det är det som är det centrala. Om vi har hårdare sanktioner, som till exempel de USA införde nyligen mot banksystemet, då tror jag att vi på ett års sikt faktiskt kan begränsa Ryssland så mycket att vi själva känner oss tryggare. Då hinner vi bygga upp en försvarsförmåga i en högre takt än Rysslands”, säger Torbjörn Becker, direktör för Östekonomiska institutet i Stockholm till Yle.
Kan Ryssland hålla greppet?
Enligt Yle bedömer experter att Rysslands ekonomi, med nuvarande intäkter från energiexport och statliga prioriteringar, kan hålla kriget igång i ungefär två till tre år.
Detta förutsätter att olje- och gasintäkterna förblir stabila och att sanktionerna inte skärps ytterligare. Efter denna period riskerar dock reserverna att sina, särskilt om internationella energipriser faller eller om kostnaderna för kriget fortsätter att öka i samma takt.
Rysslands ekonomiska uthållighet handlar också om politisk kontroll. Kreml har stärkt sin makt över viktiga sektorer och prioriterat krigsindustrin framför civil tillväxt. Denna strategi har skapat en sorts kortsiktig stabilitet men riskerar att undergräva ekonomins långsiktiga förmåga att återhämta sig.
Den ryska krigsekonomin står för stunden – men med tydliga sprickor som växer.
Läs mer: Kalla kårar – Ryssland och Kina satsar på Arktis. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.