Extremvärme utgör en ”verklig risk” för Spanien som turistland. Nu vill man utbilda turisterna om värmen. Samtidigt kan Sverige få en fördel.
Då lämnar turisterna Spanien – för Gotland
Mest läst i kategorin
Turismen har en stor betydelse för Spaniens ekonomi. I vissa delar av landet, som Andalusien, står turismen för 13 procent av regionens BNP.
Nu påpekar experterna att hela sektorn är hotad eftersom extremvärmen utgör en fara för besökare som inte är vana.
Héctor Tejero, chef för hälsa och klimatförändringar vid Spaniens hälsoministerium, säger hos The Guardian att klimatläget redan lett till att man inlett samtal med den brittiska ambassaden om hur man bäst kan utbilda turister om värmen.
Britterna är traditionellt en stor del av de utländska turisterna i Spanien.
”En verklig risk”
Tejero ser en risk att turismen försvinner från delar av Spanien i framtiden.
“Det är en verklig risk eftersom de stora spanska sol- och badområdena är platser där påverkan av klimatförändringarna kommer att vara störst i Spanien; platser som södra och östra delen av halvön – i princip Medelhavskusten. Det finns en klar risk att de zoner där det finns mest turism blir mindre beboeliga”, konstaterar han.
Nu kan det tvinga Spanien att ransonera turismen, menar Tejero.
“Jag skulle säga att turism är en av många sektorer som är utsatta för klimatförändringar. Det är därför vi måste anpassa turistsektorn, överväga att minska den och försöka mildra klimatförändringarna”.
Senaste nytt
Slog rekord 2023
Oron för turismen kommer efter ett år där Spanien slog rekord med 85,1 miljoner internationella besökare, en ökning med 19 procent från 2022.
Nu ser man inte en fortsatt ökning som hållbar. Redan för åtta år sedan förutspådde en spansk regeringsrapport att klimatförändringarna kommer att göra att turismen från norra Europa till Spanien minskar med 20 procent till år 2080, jämfört med 2004 års nivå.
Då åker de till Sverige
Samtidigt kan det innebära en kraftigt ökad turism i Sverige och övriga delar av norra Europa.
EU:s program ”Sustainable EU Tourism” arbetar med frågan och i en rapport från i fjol analyserade EU-kommissionen vad som händer med fortsatt stigande temperaturer.
Redan vid 1,5 graders varmare klimat skulle det bli ett skifte i Europa mot mer turism i norr.
Vid 3-4 graders uppvärmning skulle områden som Småland och Gotland kunna få en ökning av turismen med 15 procent jämfört med 2019, enligt rapporten.
Det skulle för Gotland, med drygt en miljon besökare per år i dag, innebära ytterligare 150 000 semesterfirare – och det på en ö där man redan nu diskuterar behovet av att begränsa turismen.
Brittiskt steg mot EU – avtal med Spanien. Dagens PS
Så här mycket har vi aldrig rest. Dagens PS
Turistskatt eller turisttapp – kommuner och besöksnäringen bråkar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.