Dagens PS

Då kan världens mest älskade vinregioner försvinna

Nu hänger världens druvor löst. En nyligen publicerad studie visar att flera traditionella vinregioner kan vara ett minne blott vid århundradets slut.
Nu hänger världens druvor löst. En nyligen publicerad studie visar att flera traditionella vindistrikt kan vara ett minne blott vid århundradets slut. (Foto:Bob Edme/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 mars 2024Publicerad: 30 mars 2024

Klimatets makter fortsätter att sätta världen på prov. Nu står majoriteten av dess traditionella och mest älskade vinregioner vid ruinens brant.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimathotet är, som det brukar sägas, inget nytt under solen. Inte heller det faktum att solen just nu håller världens vinodlare i ett järngrepp.

Med extrema torkperioder och värmeböljor som en följd av klimatförändringarna, ser framtiden nämligen mörk ut för traditionella vinregioner i kustnära och låglänta områden som Spanien, Italien, Grekland och södra Kalifornien.

Så mörk att närmare 90 procent av dessa områden riskerar att gå om intet redan vid århundradets slut.

Omvänt kan nya vinregioner framträda i områden som tidigare varit på tok för kalla, till exempel Washington State, södra Storbritannien och Tasmanien, skriver The Drinks Business.

Omformar vinregioner

Det framgår av en fransk studie utförd vid Universitetet i Bordeaux, som i dagarna publicerats i Nature Reviews Earth and Environment.

En dyster rapport som visar hur klimatförändringarnas påverkan på temperatur, nederbörd och andra faktorer nu omformar vinproduktionens geografi.

I studien efterlyser forskarna behovet av anpassning bland vinproducenterna för att hantera klimatförändringens effekter.

De varnar samtidigt för att det kanske inte räcker hela vägen för att bibehålla ekonomiskt lönsam vinproduktion.

ANNONS

Läs mer: Vinodlare i kris – förstör sina skördar

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kräver nya strategier

Som ett led i det efterlyser de därför mer forskning kring de ekonomiska konsekvenserna av klimatanpassningar.

En aspekt som redan plågar världens vinproducenter.

Försenade, framskjutna och uteblivna skördar och har redan observerats i franska vinregioner, där ytterligare väderrelaterade utmaningar som till exempel hagelstormar kan skada skördar.

Andra regioner, i synnerhet Spanien och Portugal, står redan inför svåra prövningar på grund av extrem värme.

Forskarna understryker därför att framtida vinodling, utöver medvetenhet kring miljöpåverkan och strategier, kräver övervakningsprogram som kan identifiera och åtgärda problem som exempelvis vattenstress och gängse utmaningar.

Vinet hänger löst.

Läs mer:

ANNONS

Forskare oense om hur snabbt klimatet blir sämre. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]