Dagens PS

COP27: Max nio år kvar att hindra katastrof

jorden, klocka
COP27 har inte kommit så långt i sina förhandlinger, trots att det är bråttom. (Bild: pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 nov. 2022Publicerad: 14 nov. 2022

Förhandlingarna om ett första utkast på COP27 går trögt. Indien vill skriva om formuleringen om kol från toppmötet i Glasgow. Samtidigt visar en ny rapport att tiden rinner ut för omställningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens länder skulle gemensamt ha lagt fram ett första utkast till avtal under helgen som gick, men förhandlingarna är långt ifrån klara, skriver Dagens Nyheter.

Förhandlingarna hakar upp sig på flera punkter, och tonläget är inte alls så optimistiskt som det var i Skottland för ett år sedan.

Enligt uppgifter i DN vill Indien omförhandla avtalet om kol, som man skrev under i Glasgow på COP26.

Indien vill inte särskilja kolet

Då lovade Indien att sänka sin kolanvändning, mot att avtalet beskrev en ”nedfasning” snarare än en ”utfasning” av kol. Men nu vill Indien se att alla fossila bränslen omfattas av skrivningen att man ska ”fasa ned” dem.

En risk med det är om koldioxidinfångning blir en möjlighet som följer med från tidigare skrivningar.

Då kan det enligt forskare som DN har talat med börja användas som ett till intet förpliktigande kryphål. Tekniken räcker ännu inte till för att förse de olika länderna med rätt lösningar.

COP27 kan enas om ersättningar

Den fråga som man nu verkar komma vidare med är den om ersättningar för förluster som klimatförändringarna nu kapar i mer sårbara länder.

Men även om förhandlingarna går trögt är ett avtal för aktiv förändring absolut nädvändigt.

En ny rapport som publicerades i samband med att toppmötet öppnade, visar att läget är akut.

Den koldioxidbudget som världen har kvar – alltså mängden fossila bränslen som mänskligheten kan bränna innan vi når gränsen för Parisavtalet – krymper.

En uträkning visar att det handlar om nio år innan världen måste ha fasat ut allt fossilt bränsle. Det skriver finanssajten Quartz.

Nedräkning på nio år

Än så länge minskar inte de globala utsläppen ens – de växer för varje år. Fortsätter världen att släppa ut efter nio år i den här takten, så har vi inte ens 50 procents chans att hålla jorden under 1,5 graders uppvärmning.

Anledningen till att den gränsen är så viktig är att det infaller en rad tröskeleffekter efter 1,5 grader. Det innebär att uppvärmningen blir självgenererande genom olika förlopp i ekosystemen.

Redan nu har en del av dessa effekter visat sig – och temperaturen har ”bara” stigit med 1,2 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Läs också:

Forskare förvånas: Fyra gånger snabbare uppvärmning

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]