Ett försiktigt närmande till EU? Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer har diskuterat fri rörlighet för unga med Spanien.
Brittiskt steg mot EU – avtal med Spanien
Mest läst i kategorin
Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer träffade tidigare under juli sin spanske motsvarighet, Pedro Sánchez.
Nu avslöjar The Telegraph att en av samtalspunkterna var ett avtal om fri rörlighet för unga människor mellan Storbritannien och Spanien.
Det skulle ge spanska ungdomar möjlighet att bo, arbeta och studera i Storbritannien under en begränsad tid och vice versa.
Försiktigt närmande?
Enligt tidningen ska Keir Starmer inte ha avfärdat idén utan sagt sig överväga den, vilket sett som ett försiktigt närmande till EU efter Brexit.
Storbritannien har redan ett Youth Mobility Scheme-visum som tillåter människor från tio länder att studera eller arbete i Storbritannien upp till två år.
Det programmet inkluderar bland annat Australien, Nya Zeeland och Kanada men inga länder inom EU.
Senaste nytt
Erbjöds avtal
I april erbjöd EU-kommissionen ett avtal som skulle göra det lättare för britter i åldern 18-30 år att bo och studera inom EU-området och likadant i andra riktningen.
Den dåvarande Tory-regeringen avvisade förslaget och fick stöd av Labour.
Ett bilateralt avtal med Spanien skulle inte bryta med det nejet och inom Labour anses förslaget av det slaget som en väg till förbättrad ekonomisk tillväxt.
Något avtal med hela EU är inte aktuellt nu heller, förklarade en talesperson för Labour-regeringen nyligen.
“Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att återansluta oss till den inre marknaden, tullunionen eller återinföra rörelsefrihet, och vi överväger inte ett program för ungdomsrörlighet”, var beskedet.
Vill mjuka upp regler
Tysklands ambassadör i London föreslog förra veckan uppmjukade gränsregler för yngre människor.
Miguel Berger sade till Politico att ett nytt fördrag borde inkludera “områden som ligger i det gemensamma intresset” som “ett program för ungdomsrörlighet”.
“Jag vill att människor i det här landet ska kunna åka och arbeta utomlands, i Europa; och jag vill att människor i Europa ska kunna komma och arbeta här. Jag vill att familjer ska kunna leva tillsammans – oavsett om det är i Europa eller här”, har Keir Starmer tidigare sagt, en åsikt han dock övergav offentligt efter att ha blivit partiledare.
Klarna i skottlinjen: Ny brittisk regering vill sätta stopp för skuldfällor. Dagens PS
Fem slåss om att bli partiledare för Tories. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.