Järnvägen i Storbritannien ska nationaliseras, och med en ny lag har Labour-regeringen nu klubbat vilka bolag som är först ut.
Brittiska järnvägen blir statlig – bolagen som är först ut
Mest läst i kategorin
South Western Railways åternationaliseras i maj 2025, C2C i juli 2025 och Greater Anglia hösten 2025 enligt den nya lagen The Passenger Railway Services (Public Ownership) Act 2024, bekräftar transportministeriet enligt BBC.
“Det primära syftet med detta är att förbättra tillförlitligheten och minska förseningarna, avbokningarna, slöseriet och den ineffektivitet vi har sett under de senaste 30 åren”, säger transportministern Heidi Alexander till BBC.
Sker stegvis
Återförstatligandet av järnvägsnätet i Storbritannien ska ske stegvis, genom att nuvarande franchise-kontrakt fullföljs och ersätts av det statliga Great British Railways (GBR) när de löper ut. Hela processen väntas ta fem år.
Det finns dock kritik mot planen – bland annat att statligt ägarskap inte kommer att göra någon skillnad om det inte också innebär större investeringar.
“Att bara ändra vem som kör tågen kommer inte att leverera mer tillförlitliga och överkomliga tjänster för passagerare, minska subventionerna till skattebetalarna eller öka järnvägsfrakten”, säger Andy Bagnall, vd på Rail Partners, som representerar de privata järnvägsbolagen, till BBC.
Ska spara 150 miljoner pund per år
Transportdepartementet anser dock att åternationalisering kommer att förbättra tillförlitligheten, öka den ekonomiska tillväxten och spara 150 miljoner pund per år i avgifter.
“Vi måste föra dessa tågbolag till offentligt ägande och genom det vända blad på 30 år av misslyckande”, säger transportministern Heidi Alexander till BBC.
Läs även: Ryska järnvägen “på gränsen till total kollaps” (Dagens PS)
Läs även: Världens dyraste järnväg – 2,6 miljarder per kilometer (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.