En kärnkraftsdriven brittisk ubåt i Gibraltars hamn har lett till spanska protester. Orsaken är ”potentiella risker” för lokalbefolkningen.
Brittisk ubåt upprör - kraftiga protester
Mest läst i kategorin
Gibraltar är en brittisk enklav längst söderut på den iberiska halvan och med sin nordiska gräns mot spanska Andalusien.
Ett tättbefolkat område, 6,8 kvadratkilometer stort, med drygt 32 000 invånare och omstritt, bland annat utifrån spanska krav på att området ska tillhöra Spanien.
Nu gäller de spanska protesterna den brittiska ubåt som befinner sig i Gibraltars hamn. Kärnkraftsdrivna ubåten HMS Anson lade nyligen till där, vilket upprör Verdemar-Ecologistas en Acción, en spansk miljöorganisation.
Gruppen varnar för potentiella risker för lokalbefolkningen och Gibraltarsundets marina miljö, skriver brittiska UK Defence Journal.
”Flytande bomber”
Miljöorganisationen har offentligt fördömt HMS Ancons ankomst och kallar denna typ av ubåtar ”flytande bomber”.
”Vi fortsätter vår protest mot dessa ubåtar som seglar med en kärnreaktor och sätter Gibraltarsundet och de som bor i området i fara”.
Verdemar-Ecologistas en Acción hävdar att äldre kärnreaktorer är mer sårbara för katastrofer och menar att ”jordbävningar, översvämningar, extrema väderhändelser och ålder” kan bidra till att öka farorna.
De vill därför se ett slut på besök av kärnkraftsdrivna ubåtar i Gibraltar.
Senaste nytt
”Följer strikta regler”
Myndigheterna hävdar att fartygen följer strikta säkerhetsregler. Det finns heller ingen indikation över huvud taget på någon förändring av Storbritanniens policy när det gäller att låta kärnkraftsdrivna fartyg besöka hamnar som Gibraltars.
En bakgrund till protesterna i Gibraltar är den offensiva klimatpolitik som finns och länge funnits där.
Redan 2011 tillsatte man där en minister ansvarig för frågor kring klimatförändringar och man var näst tidigast i EU med att proklamera ett nödläge för klimatet, skriver fuf.se.
Vill göra grön omställning
”Vi har minskat våra utsläpp och utökat grönområden. Målet är att ha 20 procent förnybar energiförsörjning i slutet av 2020”, sade John Cortes, ansvarig för miljö och hållbarhet i en intervju det året.
Diesel i kraftverk har bytts ut mot naturgas och man vill importera solenergi från grannlandet Marocko.
Gibraltar, i folkmun ”The Rock”, består nästan helt av en hög klippa omgärdad av nyskapat land från havet. Territoriet anses därför särskilt utsatt för risker om och när havsnivån höjs.
”När marken återvanns räknade ingen med att havsnivån skulle stiga. En meters havsnivåhöjning kommer särskilt påverka flygplatsen. Ytterligare höjning skulle hota staden”, säger John Cortes.
Ett annat huvudbry har varit Brexit. Gibraltar har, som brittiskt territorium, varit en del av EU men tvingades följa Storbritannien ut ur unionen, trots att 96 procent av befolkningen röstade för att vara kvar inom EU.
Gibraltar skärper regler för krypto-företag. Dagens PS
Därför attackerar späckhuggare båtar – två teorier. Dagens PS
Quickbit slipper böter i Gibraltar. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.