Enligt officiell statistik från EU kommissionen har Sverige utvisat 1 100 brittiska medborgare sedan Brexit, vilket är fler än något annat EU-land.
Brittisk ilska mot Sverige – utvisat flest efter Brexit
Mest läst i kategorin
Den 31 mars släppte Eurostat statistik över brittiska medborgare som tvingats lämna EU-länder och den visar att Sverige hamnar i topp, det rapporterar The Guardian.
Utvisat oproportionerligt många
Jämfört med andra länder med mycket större befolkning, som Frankrike och Tyskland, har Sverige utvisat oproportionerligt många.
Sedan Brexit trädde i kraft har Frankrike utfärdat 115 order om utvisning och Tyskland har utfärdat 40 order, det kan jämföras med att Sverige har utvisat 1 100 brittiska medborgare.
Efter Sverige är Nederländerna det land som utvisat flest britter, 720 stycken, därefter kommer Malta med 125 och Frankrike, med sina 115.
Alla andra EU-länder utvisade under 2021 och 2022 färre än 100 brittiska medborgare. Spanien, Italien, Portugal, Slovakien, Slovenien och Luxemburg utvisade inte någon brittisk medborgare under perioden.
Senaste nytt
Många barn har utvisats
Under 2021 och 2022 utvisades 2 610 brittiska medborgare ur EU-länder och eftersom många av dem är barn var det troligtvis många familjer som utvisades.
Enligt Eurostats data var 1 350 av de britter som utvisats över 35, 1 025 var mellan 18 och 34 och 35 var mellan 14 och 17 och 170 stycken var under 14 år.
Ett upprörande beslut
Den brittiska fysikprofessorn David Milstead bor i Sverige och är medlem i kampanjgruppen British in Sweden. Han tycker att de svenska siffrorna är alarmerande.
Det chockerande beslutet att utvisa en 74-åriga brittisk kvinna med Alzheimrers sjukdom på grund av att hon inte har de dokument som krävs enligt Brexit-regler är upprörande.
David Milstead har uppmanat svenska myndigheter att omedelbart stoppa utvisningen av den dementa kvinnan, Kathleen Poole, vars familj bor i Sverige.
”De behöver också ge en förklaring till varför Sverige har utfärdat cirka 50 procent av alla utvisningsbesked i Schengenområdet till britter under 2021 och 2022 och, sannolikt relaterat till detta, varför Sverige har avslagit fler ansökningar om uppehållstillstånd än andra EU-länder gjort för att skydda utträdeseavtalet”, säger han till The Guardian.
Skulle få stanna livet ut
Han säger vidare att det här är ett växande problem som vi inte längre kan ignorera och att fallet med Kathleen Poole inte är unikt utan att många som bott länge i Sverige har utvisats.
Enligt det utträdesavtal som EU och Storbritannien undertecknade skulle alla EU-medborgare som innan Brexit lagligen bodde i Storbritannien och alla britter som bodde i EU-länder ha rätt att stanna i de länderna resten av sina liv, det skriver The Guardian.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Brittisk kvinna med Alzheimers utvisas från Sverige
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.