Dagens PS

Britternas attack – skärper greppet om Putins skuggflotta

President Vladimir Putin. Svår att komma åt, men likväl under press. Denna gång av britterna.
President Vladimir Putin. Svår att komma åt, men likväl under press. Denna gång tack vare britterna. (Foto: Vyacheslav Prokofyev/ Sputnik/Kremlin Pool via AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Det fortsätter att storma kring den ryska skuggflottan, sedan britterna gjort ett nytt försök att vrida åt tumskruvarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De som trodde sanktioner skulle bromsa Vladimir Putins framfart har tvingats äta upp sina ord mer än en gång.

Inte minst efter skuggflottans entré 2022.

I juli i år tog likväl Europa, med den brittiske premiärministern Keir Starmer i spetsen, ett gemensamt krafttag mot de närmare 600 oljetankers som finansierar kriget i Ukraina. 

“Tillsammans med våra europeiska partners har vi skickat ett tydligt budskap till de som möjliggör Putins försök att undvika sanktioner. Vi kommer inte att tillåta att Rysslands skuggflotta och de smutsiga pengar den genererar flyter fritt genom europeiska vatten och hotar vår säkerhet”, sade Starmer då.

Kommer inte tolerera flottan

Under onsdagen fortsatte kampen, sedan Storbritannien meddelat att de sanktionerat tio fartyg, eftersom dessa använder olagliga metoder för att undvika västerländska embargon.

En tydlig signal till Putin, som enligt den brittiske utrikesministern David Lammy, inte är att betrakta som den sista påtryckningen från väst.

“Tillsammans med våra partners kommer vi att fortsätta att skicka ett starkt budskap till Ryssland att det internationella samfundet står med Ukraina och att vi inte kommer att tolerera denna olagliga flotta”, sade Lammy i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Det här är den ryska skuggflottan

Den ryska skuggflottan består i nuläget av närmare 600 äldre fartyg, som används för att runda sanktionerna, och föra ut Rysslands sanktionerade olja till omvärlden.

Fartygen har inte sällan 15 år eller mer på nacken, vilket gör att de löper stor risk att orsaka miljökatastrofer.

(Källa: SVT/Dagens PS)

ANNONS

Läs även:

Så blev Putins avlägsna släkting nyckelspelare i Kreml. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]