Dagens PS

Brist på ammunition hotar Ukraina – och Ryssland

Ammunition
Båda sidor behöver mer ammunition i kriget i Ukraina. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2023

När Rysslands invasion av Ukraina nu pågått snart ett år så börjar båda sidor få brist på ammunition, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båda sidor i kriget i Ukraina använder mer ammunition än de tillverkar, skriver Bloomberg. Runt 30 000 granater skjuts vid fronten varje dag, 200 000 i veckan, nära en miljon i månaden.

Ryssland skjuter ungefär dubbelt så många granater som Ukraina, men båda sidors lager börjar att ta slut. Sedan tillkommer förstås alla andra typer av ammunition som behövs, kulor, handgranater, minor, missiler och så vidare.

Än så länge löper ingen av sidorna risk att helt få slut på ammunition, men begränsade lager begränsar alternativen.

Därför rustar båda sidor nu snabbt för att öka produktionen. Och där har Ukraina stora problem – landets användning är “många gånger högre” än produktionshastigheten hos dess allierade i väst, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare i veckan vid ett möte i Bryssel, skriver Bloomberg.

Ammunition gör att “Putin kan vinna”

Att västländerna inte tillräckligt snabbt ökar produktionstakten för ammunition ses nu av många som ett stort hot mot Ukrainas chanser i kriget: “Om inte Nato snabbt ökar sin produktion av ammunition kan Putin vinna därför att Ukraina inte har något att avfyra från alla de moderna vapen väst levererat”, skriver Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson exempelvis.

Men å andra sidan har Ukrainas nya vapensystem från väst gjort att de kan använda ammunition betydligt mer effektivt än Ryssland. Dessutom har fabrikerna i Europa och Nordamerika betydligt högre potentiell kapacitet än de i Ryssland.

Brist på insyn i Ryssland

Hur läget ser ut för Ryssland är mer oklart då det är brist på offentlig insyn i landet. Men av allt att döma har landet redan gått om till att prioritera krigsproduktion över allt annat, och borde således ha kunnat öka produktionstakten avsevärt.

ANNONS

Försvarsminister Sergei Shoigu har sagt att militären ungefär fördubblade ammunitionsinköpen 2022 och att utgifterna för vapensystem kommer att öka med 50 procent i år. “Vi har inga finansieringsrestriktioner”, sa president Vladimir Putin till personalen på försvarsministeriet i december enligt Bloomberg.

Västeuropa har varit betydligt långsammare, många regeringar har tvekat i var och hur de ska investera, enligt Tomas Kopecny, Tjeckiens biträdande försvarsminister med ansvar för industriellt samarbete.

“Om vi ​​låter den ryska ekonomin förvandlas helt till krigsproduktionsläge och vi inte startar de här projekten kommer de att producera mer ammunition än den som levererar till Ukraina”, säger han.

Läs även: Legion av ryska soldater – som slåss för Ukraina  

Läs även: Konflikten stegras – Tyskland och USA skickar stridsvagnar till Ukraina  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS