En miljon italienare har lämnat landet under det senaste decenniet. Bland dem är en tredjedel unga, högutbildade vuxna.
Brain drain: Italiens unga flyr landet
Mest läst i kategorin
Unga, högutbildade italienare söker sig till länder där deras utbildning och kompetens värderas högre – och där lönekuvertet väger mer.
För varje ung utlänning som flyttar till Italien, lämnar nästan nio unga italienare landet, enligt en rapport från Italian North East Foundation.
Detta riskerar att dränera landet på dess framtida arbetskraft och kompetens, skriver Fortune.
“Vill handla utan oro”
24-årige Billie Fusto, som studerar till arkivarie, säger att han varken är ute efter en hög lön eller stora karriärmöjligheter. Ändå är hans blygsamma krav svåra att uppnå i dagens Italien.
“Jag vill inte bli rik eller ta på mig stora ansvarsroller. Jag vill bara ha ett lugnt liv där jag slipper oroa mig för att ha råd med maten”, säger han till AFP.
Läs också: Italien tillbaka som världsetta. Dagens PS
Senaste nytt
Låg lön trots utbildning
Problemen bottnar i landets arbetsmarknad som både unga och experter menar är långt ifrån meritokratisk.
Det finns ingen nationell minimilön och hög utbildning är ingen garanti för en högre lön. Enligt OECD är Italien dessutom ett av få länder där reallönerna faktiskt sjunkit sedan 2019.
Landet har den allra lägsta sysselsättningsgraden i EU och ungdomsarbetslösheten ligger på 17,7 procent, vilket är högre än EU-snittet på 15,2 procent.
De jobb som faktiskt finns är ofta otydliga eller helt enkelt dåligt betalda, menar Elena Picardi, 24, som nu överväger att lämna Rom.
“Lönerna är ofta flera hundra euro högre för samma jobb i andra europeiska länder”, säger hon. “Varför ska jag offra mina framtidsutsikter när jag värderas mer utomlands?”.
En tickande bomb
Den pågående utvandringen är en ekonomisk huvudvärk. Enligt rapporten från Italian North East Foundation har Italien förlorat 134 miljarder euro på kompetensflykt mellan 2011 och 2023.
Därtill riskerar flykten att slå hårt mot en redan åldrande befolkning.
När färre unga stannar i landet riskerar balansen mellan arbetande och pensionärer att bli alltmer ohållbar. För varje tre personer som arbetar idag, går två i pension. Men redan år 2050 kan Italien stå inför ett läge där en arbetande person måste försörja en icke-arbetande, enligt landets statistikmyndighet.
Skatteförmåner ska bromsa utvecklingen
Regeringen har försökt bromsa utvecklingen med skatteincitament för högutbildade italienare som återvänder. Extra fördelar erbjuds dem som tar med sig sina barn.
Men hittills har effekterna varit begränsade, och många menar att det krävs mer än skattesänkningar för att övertyga unga om att stanna.
Läs också: Skippade miljonpension för bättre liv i Italien. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.