Dagens PS

Boris Nadezhdin: Huvudvärk för Kreml

Boris Nadezhdin står framför lådor med namnunderskrifter som samlats in för honom och som lämnades in till Rysslands centrala valkommitté den 31 januari
Boris Nadezhdin står framför lådor med namnunderskrifter som samlats in för honom och som lämnades in till Rysslands centrala valkommitté den 31 januari. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 feb. 2024Publicerad: 02 feb. 2024

Den krigskritiska och västvänliga Boris Nadezhdin utmanar Vladimir Putin i det kommande ryska presidentvalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boris Nadezhdin vill återupptätta goda relationer med väst, avsluta kriget i Ukraina och återinföra medborgerliga friheter i Ryssland, det skriver CNBC.

Ett visst stöd

Under Vladimir Putins 24 år vid makten har oppositionen systematiskt utplånats, antingen genom att de fängslats, valt att gå i exil eller genom att de till och med dött.

Boris Nadezhdin har fått ett visst stöd från den ryska allmänheten, vilket visar att det finns människor som delar hans åsikter.

I många ryska städer har det den senaste tiden varit långa köer till hans valkontor. Eftersom han öppet kritiserar både Vladimir Putin och anfallskriget i Ukraina har köerna blivit en slags protest.

Runt om i Ryssland har Boris Nadezhdin samlat in över 200 000 namnunderskrifter på krav om att han ska få ställa upp i presidentvalet, det skriver Svenska Yle.

För att han ska kunna ställa upp i presidentvalet krävs sammanlagt 100 000 underskrifter från alla regioner i Ryssland.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen politisk outsider

Kreml har satsat sitt politiska arv och sin politiska framtid på en seger i Ukraina, så stödet för Boris Nadezhdins åsikter kan oroa.

ANNONS

På torsdag sade Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov till CNBC att de “inte är benägna att överdriva nivån på stödet för Nadezhdin”.

Ryska politiska analytiker påpekar att Boris Nadezhdin inte är någon politisk outsider, utan en del av Rysslands politiska etablissemang.

Han har varit parlamentsledamot och medlem i politiska partier som en gång stödde Vladimir Putins ledarskap, och han är välkänd i Ryssland.

Han har blivit känd för sina kritiska åsikter om kriget i Ukraina i populära tv-program, men har alltid hållit sig inom den senaste lagstiftningen genom att inte misskreditera Rysslands väpnade styrkor.

I intervjuer har han sagt att han ska avsluta kriget i Ukraina och har beskrivit det som ett onödigt misstag. Han har sagt att han inte vet varför han inte har häktats för sina åsikter.

Utmaning och dilemma

Hittills ser det ut som Rysslands politiska ledning har tolererat hans presidentkandidatur, men politiska analytiker menar att hans växande popularitet har förändrat det.

Nu när valet den 15–17 mars närmar sig har han blivit en utmaning och ett dilemma för Kreml.

“Han har alltid varit anti krig och kritisk men han spelade efter reglerna och respekterade reglerna, så han vågade inte (utmana det politiska status quo), han var absolut en del av den systemiska oppositionen … men han bestämde sig för att gå vidare”, säger den ryska politiska analytikern Tatiana Stanovaya till CNBC.

ANNONS

Hon säger vidare att Boris Nadezhdin bestämde sig för att spela ett annat spel så fort han trodde att han hade tusentals människors stöd.

“Och det behagar inte alls inrikespolitiska tillsynsmän. För dem är detta en fälla, det här är en huvudvärk och ett problem. Nadezhdin har nu blivit en utmaning”, säger hon till CNBC.

Läs mer: Utmanaren: Ryssen som ska sätta P för Putin Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]