Ökad brottslighet utmanar bilden av Sverige. Samtidigt utsätts vi för desinformation och kampanjer. Så hur uppfattas egentligen vårt avlånga land?
Bilden av Sverige – ett tveeggat svärd
Mest läst i kategorin
I en tid då Sverige som nation återkommande beskrivits i hårda ordalag gör det lätt att dra slutsatsen att vi inte skulle vara särskilt omtyckta.
Så är dock inte fallet, konstaterar Svenska institutet in sin rapport för 2022.
”Bilden av Sverige utomlands är generellt mycket positiv och förändras långsamt”.
Med det sagt kan det också sägas att Sverigebilden påverkats långsamt över tid och ”förbättrats mest i Polen och försämrats mest i Kina och Ryssland, och det finns också en försämrad uppfattning i Turkiet”.
”Starka reaktioner”
SI förklarar det hela med rapporteringen kring kriget i Ukraina, ansökan om Nato-medlemskap och ytterligare ett par specifika händelser.
”Koranbränningarna och de så kallade påskupploppen väckte starka reaktioner och ledde till en polariserad diskussion om värderingar som yttrandefrihet och religionsfrihet”, skriver de.
Senaste nytt
Största kampanjen
”Utöver detta spreds den största informationspåverkans-kampanjen riktad mot Sverige dittills, den så kallade LVU-kampanjen, med syfte att skada Sveriges anseende genom felaktig information om kidnappning av muslimska barn”.
Även Sverigedemokraternas framgång i riksdagsvalet fick stor uppmärksamhet och vidare ”har brottslighet i Sverige, speciellt gängkriminalitet, fortsatt att få uppmärksamhet”, rapporterar SI.
Hotas av ökad brottslighet
Just i spektrat kring gängkriminalitet och brottslighet i allmänhet menar Stockholms handelskammare att bilden av Sverige och den konkreta utvecklingen sammanfaller.
Handelskammaren varnar nu för att hela Stockholms-regionens tillväxt är hotad av den ökade brottsligheten.
I handelskammarens näringslivspanel ”Status Sthlm”, som görs i samarbete med Demoskop, menar nio av tio svarande att bilden av Stockholm och Sverige kommer att försämras internationellt om den brottsutveckling vi nu ser fortsätter.
”Drabbas rejält”
Var tredje företag i panelen tror att det kommer att bli svårare att rekrytera nya medarbetare om brottsutvecklingen fortsätter.
”Näringslivet börjar drabbas ganska rejält av kriminalitet och brottslighet, vilket faktiskt inte har uppmärksammats så mycket tidigare, säger Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef för Stockholms handelskammare, till TN.
”Det jag tycker är helt slående är att företagen upplever att Sverigebilden och Stockholmsbilden redan har påverkats väldigt mycket av brottsligheten. Och att man ser en mycket stor oro för att det bara kommer att öka, i förlängningen så är det här ett hot mot hela vår tillväxt om vi inte råder bot på det här”, säger Erfelt.
Svårt agera
Samtidigt är det svårt att agera effektivt mot de som vill skapa en annan bild av Sverige, menar Svenska institutet.
”Det (har) blivit alltmer uppenbart att det finns aktörer som vill skada Sveriges anseende genom informations- och påverkanskampanjer och desinformation”, skriver de.
Problemet i sammanfattning?
Att slåss både mot en förändrad verklighet, det vill säga en sann bild, och mot de krafter som av egna motiv vill måla upp en falsk bild.
Läs även:
Sverigebilden förbättras – Elon Musk berömmer
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.