Glädjebetyg har blivit ett allt större problem i svenska gymnasieskolor. Nu meddelar regeringen att skolor som ger fuskbetyg kan stängas.
Betygsfusket: Regeringen hotar skolor med stängning
Mest läst i kategorin
I många av landets gymnasieskolor får elever ett högre betyg än vad de egentligen borde få, kallat glädjebetyg. Det visar en granskning som Skolinspektionen gjorde i mars i år och som bland annat Svenska Dagbladet och TT rapporterat om.
Granskningen omfattar 30 gymnasieskolor, kommunala och privata, som tidigare vid flera tillfällen haft avvikelser i betygen i jämförelse med resultaten på de nationella proven.
18 av dessa, däribland elitskolorna Campus Manilla och Lundsberg, har fått kritik från Skolverket, som anser att de saknar en säker grund för gymnasieelevernas betyg.
Nu meddelar regeringen att man inte utesluter att skolor som ger fuskbetyg kan komma att stängas.
Handels vill införa antagningsprov
I en artikel i DN Debatt på torsdagen skriver Handelshögskolans rektor Lars Strannegård att Skolinspektionens granskning om glädjebetyg väcker frågan: Har eleverna som söker skolans utbildningar rätt kompetens?
Strannegård frågar sig om det går att lita på att det är rätt elever som kommer in på de mest eftertraktade utbildningarna.
Handelshögskolan planerar därför att lämna det nationella antagningssystemet och införa egna antagningsprov.
Den populära skolan planerar dessutom att rödlista gymnasieskolor som gjort sig kända för att ge glädjebetyg.
Senaste nytt
Skolministern tveksam till antagningsprov
Skolminister Lotta Edholm välkomnar debatten och är positiv till att Handelshögskolan lyfter problemet.
Hon är dock tveksam till att ett antagningsprov är den bästa vägen att gå.
“Man vet från forskning att betyg är det bästa sättet att ta in studenter på eftersom de är bättre på att visa studenternas möjligheter att klara en utbildning, under förutsättningen att de är rättvisande, säger Lotta Edholm, till Dagens Nyheter.
Skolor kan tvingas stänga
Enligt skolministern planerar regeringen flera åtgärder för att komma tillrätta med betygsfusket.
Före sommaren kommer regeringen att tillsätta en utredning, säger hon.
Målet är att titta på ett system som kan koppla de nationella proven starkare till betygssättningen.
“Jag är heller inte främmande för att göra det lättare att dra in tillståndet för skolor som inte sätter rättvisa betyg”, säger Lotta Edholm till DN.
Läs även: Känd elitskola drabbad av massfusk: ”Oacceptabelt”
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.