Dagens PS

Besvikna barn i jul? "Bra träning"

Besvikna barn i jul "bra träning"
Barn som väntar på tomten – och blir de besvikna när hen väl kommer, så är det bara ett bra tillfälle att träna sig för livet, menar en professor i Lund. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Besvikna barn runt julgranen? Se det som ett bra tillfälle att träna dem inför orättvisor i livet, hävdar en professor i Lund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kommer säkert ihåg historien om den korkade affärsmannen som köpte med sig två godispåsar hem, trots att han hade tre barn.

Hans förklaring var att det skulle lära dem från start att livet inte är rättvist.

Nu kan han ha fått en akademisk motsvarighet i Lund. Elia Psouni, professor i utvecklingspsykologi, slår nämligen fast att sura barn kan höra julafton till – och att barnens besvikelse är ”ett ypperligt tillfälle” att träna dem inför kommande svårigheter i livet.

”Besvikelse är en komplex känsla. Det är nämligen en emotion, som vi psykologer säger, som består av flera känslomässiga steg. Den bygger på en vilja och en positiv förväntan som åtföljs av ett negativt utfall”, reder Psouni ut.

Högtider ger förväntningar

Högtider som födelsedagar och jul är tätt kopplade till förväntningar. Och just därför ligger det i förlängningen möjligheter till besvikelser.

Redan vid 6-7 års ålder är barn kompetenta tänkare, säger professorn. Barn är då tillräckligt stora för att förstå att det kan vara annorlunda hos andra än hos en själv.

Därför är den åldern – och högtider när barn är i den åldern – ett ”ypperligt tillfälle” att introducera barn till skillnader i samhället.

”Under julen kan man verkligen passa på att berätta för barnet om att livet och samhället ger oss olika utgångspunkter. Att olika familjer har olika ekonomiska förutsättningar”, hävdar Elia Psouni.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Inte farligt att säga”

”Det är inte farligt att säga att ”vi har det så här och är stolta över det vi gör. Stolta över våra liv trots att vi inte har lika mycket pengar som Svenssons längre ner på gatan”. På det sättet lär sig barnet att det finns begränsningar. Och kanske framför allt – att det inte måste kännas otryggt för att dessa begränsningar finns”, menar professorn.

Skulle man glömma att träna barnen i besvikelser den här julen, så behöver man inte vara orolig. Det är aldrig för sent.

”Nej, det är det absolut inte. Men det är en skillnad på att vara vuxen och barn. Som barn utvecklas vi mer eller mindre per automatik. Hjärnan växer och blir mer och mer effektiv, vi lär oss samspela med våra närmiljöer och samhället. Du är formbar. Men om du som vuxen ständigt bär en känsla av att du lätt blir besviken kan det ses som ett behov, och en motor, för vidareutveckling. Det är ju därför vi psykologer finns”, avslutar Elia Psouni.

De spenderar mest – och minst – på julen. Dagens PS

Det här kommer vi att äta i jul. Dagens PS

Julruschen vill ha unga gigjobbare – utan rättigheter. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]