Striden om ukrainska Bakhmut börjar likna andra världskrigets slag om Stalingrad, menar försvarsexperten Michael Peck.
Ryssland och Ukraina proklamerar både att striden om ukrainska staden Bakhmut är central.
Bakhmut "Ukrainas och Rysslands Stalingrad"
Mest läst i kategorin
Kostnaden i liv på båda sidor verkar oproportionerlig i förhållande till stadens faktiska strategiska värde men förklaras av en expert på Rysslands militär med en parallell till Tysklands och Sovjetunionens strid om Stalingrad i en axrtikel i Business Insider.
Var besatt
”Tänk om Stalingrad inte hade fått sitt namn efter Josef Stalin? Om den staden inte hade identifierats med Adolf Hitlers ärkefiende, så hade kanske führern inte varit lika besatt av att erövra den – eller åtminstone inte så besatt att han förlorade 300 000 soldater och chansen för Nazityskland att vinna andra världskriget”, skriver försvarsexperten Michael Peck i Business Insider.
Samtidigt finns viktiga skillnader. Stalingrad var en industristad med en stor hamn som var en viktig transportled för sovjetisk krigsprodukt och dessutom hem för en halv miljon människor.
Hade strategiskt värde
Att ta Stalingrad eller försvara staden hade alltså ett visst strategiskt värde, skriver Peck.
Bakhmut är däremot, skriver han, bara en av många städer i Ukrainas östra Donetsk-region, med en befolkning på endast 71 000, en trevlig vingård och ett par motorvägar som passerar.
Värt resurserna?
”Är Bakhmut ett mål värt 30 000 ryska offer och tusentals ukrainska offer som Kiev inte har råd att förlora”, frågar sig Peck och konstaterar att västexperter har svårt att förstå varför båda sidor lägger så stora resurser och så mycket prestige i slaget om Bakhmut.
“De har tagit många offer. De har förbrukat mycket ammunition,” sade Dara Massicot, expert på rysk militär vid Rand Corporation, vid ett seminarium nyligen.
“Det är som ett Stalingrad men utan Stalingrads betydelse.”
Nästa försvarslinje
Att inta Bakhmut skulle “ge ryssarna en startpunkt från vilken de kan köra nordväst längs motorvägen E40 till Slovyansk, eller norrut till staden Siversk”, enligt The Washington Post.
Men Ukraina har redan grävt skyttegravslinjer bakom Bakhmut, så alla ryska försök att utnyttja erövringen av Bakhmut skulle hindras eller blockeras av nytt ukrainskt försvar.
Fixerad vid Stalin
Hitler kan ha varit fixerad vid att erövra staden uppkallad efter Stalin. Kreml kanske fixerar på Bakhmut på grund av interna rivaliteter, spekulerar Michael Peck.
I stället för de vanliga ryska soldaterna vars prestationer i Ukraina har varit en besvikelse, har belägringen av Bakhmut till stor del utförts av Wagnergruppen, en rysk legosoldatorganisation med djupa band till Putins regering.
Fångar blir kanonmat
Ungefär som Röda arméns straffbataljoner under andra världskriget använder Wagner fångar som kanonmat för att slita ner de ukrainska försvararna med slumpmässiga attacker.
Efter dem skickar man in bättre utbildade kontrakterade soldater för att avsluta jobbet.
Ukrainas president Zelenskyj har lovat att hålla fast vid Bakhmut för att inte ge ryska styrkor en ”öppen väg” till andra städer.
Samtidigt finns det indikationer på att ukrainska styrkor kan komma att dra sig tillbaka.
”Inget bakslag”
“Om ukrainarna bestämmer sig för att flytta om i en del av terrängen som ligger väster om Bakhmut, skulle jag inte se det som ett operativt eller strategiskt bakslag”, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin till reportrar under måndagen.
“Jag tror att det är mer av ett symboliskt värde än att det är ett strategiskt och operativt värde.”
”Kanske borde båda sidor lyssna på lärdomarna från Stalingrad”, föreslår Michael Peck och påminner att även om Stalingrad i historien är beskrivet som ett förkrossande nederlag för nazisterna, så hade tyskarna erövrat 90 procent av staden och sovjetiska styrkor höll sig kvar längs en smal sektor vid Volga.
Överraskande drag
Det som vände slaget om Stalingrad var Operation Uranus, den överraskande sovjetiska motoffensiv där Tysklands 6:e armé blev omringad i november 1942.
Annars skulle staden så småningom ha fallit, konstaterar Michael Peck.
”Bakhmut kommer så småningom att erbjuda ena sidan seger och den andra nederlag, men det kommer inte att avsluta kriget”, är Pecks slutsats.
Läs även: Förväntad livslängd vid Ukrainas front: ”4 timmar”
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.