Det lilla öriket Taiwan ligger granne med den gigantiska kommunistiska staten Kina – som vill annektera landet. Men USA har skickat stora mängder vapen för att undvika ett “Asiens Ukraina”.
"Asiens Ukraina" – USA beväpnar Taiwan mot Kina
Mest läst i kategorin
Asiens två största länder Ryssland och Kina har många saker gemensamt – inte minst sin blodiga historia som kommunistiska diktaturer. Men en annan gemensam nämnare är deras suktan efter expansion på andra länders territorier. Ukraina är det närmaste exemplet både geografiskt och tidsmässigt, som utmynnade i ett fullfjädrat krig i slutet av februari 2022 då Ryssland invaderade det europeiska landet.
Sedan dess har stridigheterna pågått mellan David och Goliat i Europa. Men medan Goliat har sin enorma styrka har David sin slunga i sagan. Och istället för slunga har Ukraina det största militära stödet någonsin från USA, EU och NATO.
Kinas ambitioner i Asien är inte mindre häpnadsväckande – och hårresande för grannländerna. Och kapprustningen har pågått i årtionden där Kina har byggt upp en enorm flotta av stridsfartyg och amfibiekårer för att möjliggöra en annektering med vapenmakt av Taiwan.
Men precis som Ukraina står Taiwan inte ensamma. Det kinesiska havet gör ett krig svårt och hjälper försvararna av det lilla öriket. Dessutom har Taiwan mäktiga allierade i form av inte minst Japan och USA.
Japan har inte haft en särskilt imponerande militär närvaro i Stilla Havet eller längs med Kinas kust sedan Andra Världskriget, då flottan sänktes till botten av USA.
Men USA, som vann kriget i Stilla Havet, är desto starkare.
Taiwan har en vapenorder på 14 miljarder dollar redan – en shoppinglista som precis blev längre i och med att Joe BIden, USA:s president precis gett ett utökat stöd på 80 miljoner dollar – ungefär en miljard kronor.
Det rör sig inte om ett lån – det är gåvor från USA, och Kina är rasande. Det skriver BBC.
Det är ovanligt att länder får militärt stöd som inte är erkända av FN. Och faktum är att fram till den kinesiska revolutionen så var Taiwan en del av Kina – en provins som kommunistpartiet i Peking vill ha “tillbaka”.
USA har sedan 1979 försökt balansera mellan de båda länderna – skickat vapen till Taiwan men haft diplomatiska förbindelser och affärer med Peking. Men i och med gåvan till Taiwan kan det vara på väg att ändras.
Läs mer om Taiwan:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.