Dagens PS

Asien största förloraren om världshandeln går sönder

Asien största förloraren om världshandeln brakar
Om världshandeln fragmenteras riskerar Asien att drabbas allra mest enligt Internationella valutafonden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Asien riskerar allra mest om världsekonomin faller sönder. Det geopolitiska läget med alltmer ansträngda relationer mellan världens länder hotar handeln, som driver ekonomisk tillväxt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Internationella valutafonden, IMF, konstaterar i en rapport att Asien är den region som riskerar mest i dagens geopolitiska läge. Spänningarna mellan världens länder riskerar att göra så att strategi och nationell säkerhet är viktigare än gemensamma ekonomiska fördelar av global handel.

Asien mest utsatt

Det kan stå världen dyrt, och Asien ligger värst till. Ungefär hälften av USA:s import och en tredjedel av Europas kommer från Asien. Länder i Asien står å andra sidan för nästan hälften av den globala efterfrågan på viktiga handelsvaror, enligt IMF.

Enligt rapporten finns det oroande tecken på fragmentering av den globala handeln. Som exempel tar man de ökande spänningarna mellan USA och Kina, som ökar i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Investeringar minskar

IMF:s analys tyder på att en händelse som den mellan USA och Kina 2018 minskar investeringar med runt 3,5 procent efter två år. Det sänker också bruttonationalprodukten med 0,4 procent, och höjer arbetslösheten med en procentenhet.

Värst drabbade är växande marknader och öppna ekonomier, och företag med stora skulder. I Asien har företagsskulderna ökat betydligt efter den globala finanskrisen. När sedan pandemin slår till ökar de ännu mer.

Rysslands invasion bidrar

IMF säger i sin rapport att förlusterna blir ännu större om världsekonomin faktiskt faller sönder. Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 och sanktionerna som införs gör världshandeln ännu mer osäker, enligt CNBC.

ANNONS

Det är inte bara restriktionerna som påverkar, utan också politiken runt handel. Företag väntar med att anställa och investera, och nyetablerade företag avvaktar med att ge sig in på marknaden.

Läs även: Pressen ökar ännu mer på Europas ekonomi 

Läs även: Jättehål i globala ekonomin – krismöte i USA 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]