Dagens PS

Asiatiska modejättens programvara väcker oro

En bild på den asiatiska modejätten Sheins webbplats.
Sheins egenutvecklade programvara får politiker och företag i väst att tveka. (Foto: Richard Drew, AP / TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Den asiatiska modejätten Shein har väckt uppmärksamhet med sina planer på att sälja egenutvecklad programvara till företag världen över. Något som har väckt oro i bland annat USA. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sheins egenutvecklade programvara används för att i realtid få insyn i försörjningskedjan – alltså drift, lager och efterfrågan. Programvaran gör det möjligt att snabbt reagera på signaler från leverantörer och kunder, för att på så sätt kunna minimera riskerna för kostsamma störningar.

Men Sheins planer på att sälja programvaran har redan mött politiskt motstånd i framförallt USA på grund av företagets kopplingar till Kina och ett misslyckat försök att börsnoteras i USA, rapporterar CNBC.

Känsligt för kinesiska lagar

Under 2022 flyttade Shein sitt huvudkontor från Kina till Singapore för att undvika vissa kinesiska regleringar och lagar. 

Men trots detta kvarstår företagets försörjningskedjor och lager i Kina, vilket innebär att företaget fortfarande är känsligt för kinesiska lagar som kan kräva att de delar information med den kinesiska regeringen.

Dewardric McNeal, senior policyanalytiker på Longview Global, uttrycker oro över möjligheterna till spionage och datainsamling. 

ANNONS

Senaste nytt

Kan ge obehindrad tillgång

“Sheins programvara kan ge obehindrad tillgång till känsliga data i ett företags försörjningskedja, vilket den kinesiska regeringen sedan kan beslagta,” säger han.

För att möta dessa säkerhetsproblem har Shein upprättat lokala datalagringslösningar för olika marknader. I USA lagras exempelvis kunddata inom Microsofts och Amazon Web Services molntjänster. 

ANNONS

Men trots detta kvarstår risken att kinesisk lagstiftning kan tvinga Shein att dela känslig data.

Anklagas för tvångsarbete

Shein har även ifrågasatts kraftigt i USA på grund av anklagelser om tvångsarbete i sina leveranskedjor, särskilt i Xinjiang-provinsen. Företaget har också kritiserats av EU för bristande konsumentskydd och för försäljning av farliga produkter.

“Att stödja ett företag med sådana kopplingar går emot våra regler och vår etiska standard,” säger Dewardric McNeal.

Men trots allt detta har Sheins snabba tillväxt och deras avancerade teknik lett till att de ses som en stor konkurrent i USA, vilket har fått företag som Amazon att stärka sin verksamhet i Kina.

Läs mer:

Svensk handel: “Temu och Shein fara för Sverige”. Dagens PS

Utskällda Shein – sänke eller välsignelse på börsen? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS