Dagens PS

Arktis slår nytt rekord för växthusgaser

Nya rekordsiffror för växthusgaser vid Arktis
Arktis – en vacker vy. Mindre vackert är att koldioxidutsläppen nu överstiger vad Arktis kan fånga upp och att klimathoten därmed förvärras. (Foto: David Goldman/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Amerikanska myndigheter rapporterar att Arktis nu släpper ut mer koldioxid än vad det tar in. ”Förvärrar konsekvenserna”, är beskedet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en tid då många prognoser talar om nedgång, lågkonjunktur och vikande siffror, går ändå viss ekonomisk aktivitet framåt.

I det långsiktiga arbetet på att förstöra villkoren för vår planet, passerar vi nya milstolpar.

Nyligen kom beskedet att 2024 blir det första år då vi klarar att överstiga 1,5-graders-målet för global uppvärmning.

Nu passerar vi nästa milstolpe. Arktis släpper nu ut mer koldioxid än vad det tar in, enligt amerikanska myndigheten NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration.

Skogsbränder och upptining

Det är upptiningen av permafrosten som skapar den situationen, enligt NOAA. Tundran i Arktis genomgår stora förändringar till följd av täta skogsbränder. Koldioxidutsläppen överstiger därför nu vad som tas upp, rapporterar norska ABC.

Växthusgaser har lagrats i permafrosten i tiotusentals år, men släpps ut när polerna smälter.

”Våra observationer visar att den arktiska tundran, som värms upp och utsätts för fler skogsbränder, nu släpper ut mer kol än den lagrar, vilket kommer att förvärra konsekvenserna av klimatförändringarna”, säger Rick Spinrad som är talesman för NOAA.

ANNONS

Senaste nytt

Näst högsta sedan 1900

ANNONS

Yttemperaturen i Arktis i år är den näst högsta sedan år 1900, enligt rapporten från NOAA.

Global uppvärmning har en dubbelsidig effekt i Arktis. Den stimulerar växttillväxt, vilket tar bort koldioxid från atmosfären – men den gör även att permafrosten försvinner, och kol som har fångats i isen frigörs som koldioxid och metangas, två potenta växthusgaser.

”Den alarmerande varningen om en nettokolkälla som släpps ut förr snarare än senare bådar inte gott. Många av dessa trösklar för oönskad påverkan på ekosystem kan inte vändas när de väl har nåtts”, konstaterar klimatforskaren Brenda Ekwurzel hos Union for Concerned Scientists.

Leder till fler bränder

Människoskapade klimatförändringar leder även till mer intensiva och större skogsbränder längst i norr.

De bränner inte bara upp vegetation och annat organiskt material, vilket släpper ut koldioxid. De bränner även bort isolerande lager i jorden, vilket gör att permafrosten smälter snabbare med koldioxidutsläpp som följd.

Forskare har sedan tidigare pekat på liknande tendenser. Upptaget av kol under växternas växtsäsong motverkas av vinterns utsläpp av koldioxid från permafrost, skrev Teknisk Ukeblad 2019.

En studie från amerikanska WHRC beräknade att 1,7 miljoner ton kol släpps ut under perioden från oktober till april.

Det är 700 000 ton mer än vad växterna i samma områden kunde ta upp under sommarsäsongen, enligt studien.

ANNONS

Inga av ovanstående fakta påverkar närmaste kvartalsbokslut och torde därför inte leda till någon reaktion på världens börser.

“Isfritt Arktis bara några år bort”. Dagens PS

Kalla kårar – Ryssland och Kina satsar på Arktis. Dagens PS

Forskare i Schweiz: “Situationen är alarmerande”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]