Arbetskraftsinvandringen till Sverige ska bort
Mest läst i kategorin
Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna slår ett slag mot invandrad arbetskraft under en pressträff tillsammans på fredagen.
En redan pågående utredning får nu nya uppgifter för att se över vilka yrkesgrupper som kan få betydligt mycket högre i lön. Detta för att inte arbetsgivare ska välja bort svensk arbetskraft på grund av löneskäl.
Viss arbetskraft ska helt uteslutas från att importeras.
MISSA INTE: Fick en miljard för mycket i pension
Rätt personer ska komma till Sverige
”Det uttalade målet är att rätt arbetskraftsinvandrare ska komma till Sverige”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under pressträffen.
Tidigare har utredningen haft i uppgift att se över om facken kan få ökad makt över vilka som ska få komma till Sverige för att arbeta.
Det slopas och istället ska man utreda om det går att höja lönerna för den invandrade arbetskraften.
Höja lönen från 13 000
I dagsläget är minimilönen för arbetskraftsinvandrad personal fjuttiga 13 000 kronor.
Regeringen kan dock tänka sig vissa undantag meddelar Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).
”Jag tycker att det är otroligt angeläget att vi nu rangerat ut tanken på arbetsmarknadsprövning av enskilda individer och den delen av det negativa fackliga inflytandet”, sade ministern som svar på en fråga från pressen.
Det är ett steg bort från den så kallade svenska modellen att regeringen går in och bestämmer lönesättningen på svensk arbetsmarknad.
Svenska modellen: Nej tack
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten varnar för att de nya lönekraven kan sätta industrialiseringen på spel:
”Det här är ett dribblande från regeringen. Det gör Sverige oattraktivt vad gäller förmågan att få hit arbetskraft. Det är en viktig del när vi ska kunna klara den gröna omställningen, särskilt i norra Sverige. Där måste arbetskraftsinvandringen vara med”, säger han till Dagens Industri.
SD får stort inflytande
Sverigedemokraterna sitter inte med i regeringen men samarbetar med M, L och KD för att Kristerssons regering ska få en majoritet i riksdagen för sina förslag till beslut.
Det innebär att SD får säga till om lönebildningen i Sverige, berättar Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling för Di:
”Vi ska definitivt sitta med i den processen, absolut.”
Utredarna får ett år på sig att redovisa sina förslag.
Läs mer om Sverige och arbetskraftsinvandringen:
L och SD i konflikt om invandrad arbetskraft
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.