Om den innehåller jasmin kan så vara fallet. Nu har det nämligen avslöjats att barn arbetar med att plocka jasminblommor som används i lyxparfymer från två välkända varumärken.
Är din signaturdoft tillverkad av barn?
Mest läst i kategorin
Det är BBC som kunnat avslöja att det förekommer barnarbete i produktionen av jasmin – en nyckelingrediens i många lyxparfymer.
Jasminblommor som används i parfymer från Lancôme och Aerin Beauty plockas av minderåriga i Egypten. Detta trots att parfymföretagen hävdar att de har nolltolerans mot barnarbete.
Fattigdom driver barn till arbete
I hjärtat av Egyptens jasminregion, Gharbia, tvingas barn arbeta under svåra förhållanden för att hjälpa sina familjer att överleva.
Heba, en ensamstående mor, väcker sina fyra barn klockan tre på morgonen för att plocka blommor innan solen blir för stark.
För en natts arbete får hon och barnen knappt 1,5 dollar – men bara om de plockar tillräckligt.
Undercover-filmer avslöjar brister
BBC filmade undercover i jasminfälten och avslöjade att barn så unga som fem år arbetar under natten, vilket bryter mot egyptisk lag.
Det är svårt att veta exakt hur många barn som jobbar med jasminplockandet, men enligt källor som BBC talar med har bönderna inget annat val än att anlita barn då fabrikerna betalar så lite för blommorna.
Parfymjättarna kritiseras
Nu riktas skarp kritik mot de stora parfymföretagen L’Oréal och Estée Lauder som äger Lancôme och Aerin Beauty.
Christophe Laudamiel, en oberoende parfymör, förklarar att det är dessa två jättar som pressar priserna vilket tvingar fabrikerna att betala låga löner till jasminplockarna.
“Deras intresse ligger i att få den billigaste möjliga jasminoljan att hälla i parfymflaskan, och sedan sälja den till högsta möjliga pris”, säger Laudamiel.
Företagen i sin tur hävdar att de arbetar för att förbättra situationen, men många anser att deras åtgärder inte är tillräckliga.
Barnens hälsa riskeras
Barnarbetet kommer inte bara med etiska dilemman.
Basmalla, en tioårig flicka som arbetar med att plocka jasmin, har på grund av plockandet drabbats av en allvarlig ögonallergi.
Läkaren varnar nu för att hennes syn kommer påverkas om hon fortsätter arbeta utan behandling.
“Inte konsumenternas ansvar”
Advokaten Sarah Dadush betonar att ansvaret inte ligger på konsumenterna utan på företagen och lagstiftarna.
“Vi behöver lagar och företagsansvar, inte bara konsumenttryck”, säger hon.
Men jasminplockaren Heba och hennes fyra barn vill ändå rikta sig mot konsumenterna.
“Människor här är inte värda någonting”, säger Heba, och tillägger:
“Jag har inget emot att folk använder parfym, men jag vill att de som använder denna parfym ska se barnens smärta i den. Och höja sina röster”.
Läs också:
Så många har inte råd att ge barnen frukost. Dagens PS
Ingen pension: Nu arbetar de sig till döds. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.