Dagens PS

Äntligen – ett positivt besked om miljön

Ingen minskning av insekter i Sverige
Gott om insekter? Jo, tack. Enligt forskare vid SLU finns det inga belägg för att antalet insekter ska ha minskat i Sverige de senaste 35 åren. (Foto: Lise Åserud/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

Mitt i allt elände kommer här ett positivt besked om den svenska naturen. Det är forskare vid SLU, som levererar goda nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera studier de senaste åren har pekat på att antalet insekter i Europa minskar kraftigt.

Man har till och med talat om en fullständig apokalyps, och förklarat den med klimatförändringar, extremväder och miljöförstörande aktiviteter.

Nu pekar rapporten på att antalet insekter i Sverige inte minskat. Det är forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som kommer att lägga fram fakta om detta senare i år.

Lika många i dag

Hos Sveriges natur presenterar SLU-forskaren Mattias Jonsson data från fyra sugfällor i Sverige, där man räknat den totala biomassan av och antalet insekter som samlats in i fällorna.

Utifrån det kan forskarna konstatera att antalet insekter i Sverige är lika många nu som för 35 år sedan.

”Efter de många larmrapporterna kom vi på att det finns prover från de fyra sugfällorna sparade så vi gick tillbaka och analyserade dessa. Det rör sig om tidsserier från mitten av 1980-talet fram till i dag, från Alnarp i Skåne, i Ultuna i Uppland, Lanna i Västergötland och Sunderbyn i Norrland”, säger Mattias Jonsson.

ANNONS

Senaste nytt

”Går upp och ner”

Analyserna ger inget underlag för att antalet insekter i Sverige skulle ha minskat.

ANNONS

”Det går inte att se någon generell kollaps, utan mängden biomassa går upp och ner över tid. I Alnarp handlar det snarare om en uppgång under en stor del av perioden”, säger Jonsson.

Insekterna har delats in i ett 30-tal större grupper. Man kan konstatera att antalet rapsbaggar blivit färre i Skåne samtidigt som andra grupper av skalbaggar och steklar blivit fler.

Bättre i norr?

Orsakerna till att den svenska studien skiljer sig från tidigare europeiska larmrapporter ska SLU-forskarna försöka analysera under hösten.

En hypotes är att insekter längre norrut inte drabbas lika hårt av klimatförändringar.

”När det blir lite varmare kan det också vara så att en del insekter gynnas. De kompenserar för negativa effekter från skogs- och jordbruk. Det kan också vara så att vi redan sett en nedgång av insekter när jordbruket var mer intensivt på 1970-talet och att det till viss del redan skett en återhämtning genom naturvårdsåtgärder och minskad användning av bekämpningsmedel”, funderar Mattias Jonsson.

Läs mer:

Insekter – nu på restaurangmenyn. Dagens PS

Förlust av insekter förändrar livet på jorden. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS