På en hemlig plats i östra Frankrike tränas tusentals ukrainska soldater av den franska armén. Syftet? Att skapa en slagkraftig brigad som ska möta Kremls styrkor på slagfältet.
Anne av Kiev: Hemlig armé tränas i Frankrike
Mest läst i kategorin
Ljudet av skottlossning och drönare som surrar över fälten skulle kunna vara från östra Ukraina. Men scenen utspelar sig i själva verket i Frankrike, där över 2 000 ukrainska soldater utbildas i ett nio veckor långt träningsprogram.
Soldaterna, som flögs in i september, får lära sig att hantera franska vapensystem som Caesar-haubitsar och Milan-antitankmissiler. Utbildningen är en del av EU:s insatser för att stötta Ukraina, men det här programmet sticker ut.
”Det är en större och längre insats än tidigare”, säger programdirektören, överste Guillaume, till The Economist.
”Anne of Kyiv” tar form
Målet är att skapa en komplett brigad, kallad Anne of Kyiv, eller Anne av Kiev, bestående av tre infanteribataljoner, logistikstöd och två kommandoposter. Brigaden kommer att förstärkas av 1 500 soldater som redan tränats i Ukraina – sammanlagt består den av 4 500 man.
”De lär sig dubbelt så snabbt som våra egna nya rekryter”, säger en fransk instruktör som även betonar att soldaternas motivation är hög trots krigets påfrestningar.
Läs också: Rysslands miljardstölder: “Kriget föder sig själv”. Realtid
Skickar vapen
Redan i oktober skickade Frankrike kamikazedrönare till Ukraina, rapporterar Omni. Nu är även ett godståg med 100 bepansrade fordon på väg till Ukraina, och nästa år anländer Mirage 2000-stridsflygplan utrustade med SCALP-kryssningsmissiler.
Syftet är att ge Ukraina de taktiska fördelar som behövs för att möta de ryska styrkorna.
Men trots det omfattande stödet är utmaningarna stora.
En rapport från brittiska Royal United Services Institute pekar på att ukrainska brigader tidigare haft svårt att använda donerade vapensystem effektivt. Bland annat på grund av bristande utbildning och många olika fordonstyper.
För lite, för sent?
Ukraina är under hård press och har förlorat mark längs fronten. President Volodymyr Zelenskyj har sagt att landet behöver utrusta 14 nya brigader, men hittills finns knappt resurser för fyra. Samtidigt har Donald Trumps återkomst till den politiska scenen skapat osäkerhet kring USA:s långsiktiga stöd.
Frankrikes president Emmanuel Macron försöker positionera sig som en stark röst för Ukraina:
”Inget ska beslutas om Ukraina utan ukrainarna, och inget i Europa utan européerna”, sa han nyligen.
Frågan många nu ställer sig är om de europeiska insatserna kommer räcka för att vända kriget – när tiden är knapp och behoven enorma.
Läs också: Nu vill väst att Ukraina ska förhandla. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.