Dagens PS

Analytiker: Europa kan rädda Ukraina utan USA – om viljan finns

Ukraina Europa
F-16-stridsflygplan i Ukrainas flygvapen. (Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Utan USA:s stöd ligger Ukraina illa till – men Europa kan steppa upp och klara stödet själva, om den politiska viljan finns, menar analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Risken finns att USA drar tillbaka sitt militära stöd till Ukraina när Donald Trump tar över presidentposten – själv sa republikanen till NBC i söndags att Ukraina “eventuellt” får mindre stöd.

Det tänkbara scenariot får många att räkna – kan Europa klara av att stödja Ukraina även utan USA?

Enligt Kiel Institutes Ukraine Support Tracker har USA och Europa bidragit ungefär lika mycket till Ukrainas sak hittills.

“Då den nuvarande finansieringen löper ut är alla ögon nu riktade mot den inkommande amerikanska administrationen och dess vilja att stödja Ukraina”, säger ekonomiprofessorn Christoph Trebesch, chef för Ukraine Support Tracker i ett pressmeddelande.

Frysta ryska tillgångar

Men enligt analytiker som pratat med CNBC kan Europa fylla luckorna, och har flera sätt att göra det.

Ukraine Support Tracker föreslår att man använder sig av frysta ryska tillgångar för att kompensera för om USA drar ned på sitt stöd.

Jacob Funk Kirkegaard på tankesmedjan Bruegel i Bryssel säger till CNBC att “kompensera för USA:s ekonomiska stöd till Ukraina skulle vara mycket lätt för EU” genom gemensamma lån, donationer från medlemsländerna eller genom att beslagta ryska tillgångar.

ANNONS

Senaste nytt

Amerikanska vapen – om Europa betalar

ANNONS

EU:s ekonomi är oerhört mycket större och starkare än Rysslands, frågan är snarare politisk där vissa EU-ledare som Ungerns Viktor Orbán upprepade gånger har blockerat gemensamma EU-stöd till Ukraina och beslag av ryska tillgångar.

“I ett slag, om de hade viljan att göra det, skulle de kunna ge en stor del av angriparens pengar och sätta dem för att försvara Ukraina”, säger Nigel Gould-Davies, senior fellow för Ryssland och Eurasien vid International Institute for Strategic Studies.

Det finns också andra vägar. Jacob Funk Kirkegaard nämner den danska modellen – att finansiera Ukrainas militärindustriella komplex på plats istället för att skicka dyrare västerländska vapen.

Och även om USA skulle dra in sitt stöd så är det osannolikt att de skulle stoppa Europa från att köpa amerikanska vapen och ge dem till Ukraina om den politiska viljan och betalningsförmågan för det finns i Europa, poängterar Kirkegaard.

Skräcken: Kiev blir som Kabul

Max Bergmann, chef för programmet Europa, Ryssland och Eurasien vid Centrum för strategiska och internationella studier tror också att Europa kan klara stödet med en ansträngning, men målar också upp ett scenario för CNBC vad som kan hända om USA drar in sitt stöd och Europa inte lyckas steppa upp snabbt nog.

“Risken är att vi ser i Kiev 2026 vad vi såg i Kabul 2021 – en militär kollaps som leder till slutet för Ukraina och den ukrainska demokratin”, säger han.

Läs även: Så kan Ukraina vända kriget (Dagens PS)

Läs även: 1000 dagar av kriget i Ukraina: “Kommer aldrig ge oss” (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Nu vill väst att Ukraina ska förhandla (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]