Dagens PS

Analys: Nu river Putin sista avtalet med USA

putin ryssland atombomb
Risken för kärnvapenkrig är låg, men ändå betydligt högre utan nedrustningsavtal än med. Bilden föreställer inte en riktig kärnvapenexplosion. Illustration: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 23 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023

På tisdagen revs det sista avtalet upp mellan USA och Kreml som hindrar Putin från att rusta upp Rysslands kärnvapnen. Dessutom sjösatte han sin kärnvapenflotta i Östersjön för första gången på 30 år. Vad betyder det?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I och med kriget i Ukraina som fyller ett år på fredag har förbindelserna mellan öst och väst aldrig varit värre sedan Sovjetunionens tid.

Eko från en svunnen tid

Nu riskerar en ny kapprustning att ta fart mellan Ryssland å ena sidan, och EU och USA å den andra, varnar Reuters omvärldsanalytiker Mark Trevelyan, i ett läge som påminner kusligt mycket om världens otrygghet för 50 år sedan, då ingen kunde känna sig helt säker.

Fördraget som nu rivs upp heter New Start.

MISSA INTE: Så förlorade svenskarna förlorade 17 miljarder – i Ryssland

ANNONS

Senaste nytt

Vad är New Start?

New START är ett fördrag mellan USA och Ryssland som syftar till att begränsa antalet kärnvapenstridsspetsar som de båda länderna har på sitt territorium. Fördraget undertecknades den 8 april 2010 och trädde i kraft den 5 februari 2011.

Enligt New START är USA och Ryssland begränsade till att ha högst 1 550 strategiska stridsspetsar, vilket är en minskning från det tidigare taket på 2 200 stridsspetsar enligt SORT-avtalet från 2002. New START innehåller också bestämmelser om inspektioner och övervakning för att säkerställa att båda länderna uppfyller avtalets bestämmelser.

New START anses vara ett viktigt avtal för att minska risken för kärnvapenkrig och för att öka förtroendet mellan USA och Ryssland. Avtalet förlängdes år 2021 efter flera förhandlingar mellan de båda länderna, och gäller fram till 5 februari 2026.

ANNONS

Men nu blir det inget med det, som det verkar.

Även om avtalet tillåter 1550 stridsspetsar har båda länderna över 5000 atomvapen vardera, i förrådslokaler. Det innebär att man på en natt skulle kunna utöka sin arsenal till 4000 eller 5000 stridsberedda atomvapen utan problem.

Putin: “Bara en paus”

Det ska sägas att Vladimir Putin sade att man inte avstår från avtalet, utan bara pausar sitt deltagande tills dess franska och brittiska kärnvapenarsenaler också rustas ner som en del av avtalet.

Men det har aldrig varit en del av avtalet och gör det svårt för Washinton att ens vara redo att diskutera frågan.

Dessutom finns inga klausuler i avtalet om att något land, varken Usa eller Ryssland, kan “pausa” sitt deltagande. Antingen ingår man i nedrustningen eller så gör man det – inte.

Kan få dominoeffekter

Risken med att inte ha något nedrustningsavtal alls mellan världens två största kärnvapenmakter, Usa och Ryssland, gör att osäkerheten i världen gör att mindre kärnvapenmakter som Kina, Indien och Pakistan, känner sig nödgade att bygga ut sina atomarsenaler.

William Alberque, som är chef för vapenkontroll på International Institute for Strategic Studies, tror att fördraget varit döende sedan invasionen av Ukraina, men Putin har letat efter ett sätt att skylla det på Joe Bidens regering:

ANNONS

“De har gjort uträkningen att avtalet kommer dö, men anstränger sig för att skylla på Usa, sade han i en intervju med Reuters.

En central del av fördraget är de båda kärnvapenmakternas möjlighet och tillåtelse att inspektera varandras kärnvapen. Inspektionerna avbröts 2020 på grund av covid-pandemin, och har inte återupptagits på grund av rysk motvilja.

Nu kommer inspektionerna av allt att döma inte bli av.

Det finns fortfarande utrymme för avtalet att “återupptas”, enligt Vladimir Putin. Det sade han på tisdagens tal till nationen, rapporterade CNN.

Läs mer om Putin och Ryssland:

Svenskarna förlorade 17 miljarder i Ryssland

Ryssland största säkerhetspolitiska hotet mot Sverige

Biden hånar Putin: “Räknade fel”

Vladimir Putin: “Ukraina startade kriget, inte vi”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS