Insatserna är höga när Europas ledare möts i Paris. Frankrikes president Emmanuel Macron markerar att sanktionerna mot Ryssland står fast. Så även EU. Allt medan Trump och Putins Svarta havet-överenskommelse flåsar dem i nacken.
Alla vill ha en bit av kakan – Trump och Putin skär upp den själva


Mest läst i kategorin
I den bästa av världar hade världen varit ett stort tårtkalas, där alla är bjudna och erhåller sin beskärda del av kakan. Kanske även en ballong.
Den hårda verkligheten är en annan.
Alla vill sitta med vid förhandlingsbordet. Alla vill ha en bit av kakan. Om än med distinktionen att USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin försöker dela upp hela bakverket mellan sig – utan att bjuda in resten av gästerna.
Trump vill underlätta för rysk export
Detta är åtminstone farhågan sedan nya samtal mellan Washington och Moskva enligt Kreml gjort gällande att USA överväger att lätta på sanktioner för att underlätta för den ryska exporten.
Ett förslag som flera EU-länder, särskilt de som gränsar till Ryssland, som till exempel Lettland och Estland, inte helt oväntat vänder sig mot. De kräver tvärtom att sanktionerna skärps, och inte ges bort som en förhandlingsgåva, skriver Politico.
De vill även se tydliga motprestationer.

Senaste nytt
Sanktioner vs Svarta havet
Inför det kommande toppmötet i Paris, som leds av Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, och samlar ledare från över 30 länder för att diskutera säkerhetsgarantier till Ukraina, står sanktioner formellt sett inte på dagordningen.
Med den omtalade vapenvilan i bagaget väntas frågan likväl ta plats.
Detta mot bakgrund att amerikanska och ryska förhandlare under samtal i Saudiarabien diskuterat lättnader i finansiella sanktioner och försäkringar för ryska oljefartyg i utbyte mot en vapenvila i Svarta havet.
Enligt ryska ledare blir vapenvilan dock aktuell först om väst häver sanktioner mot flera ryska banker, bland annat jordbruksbanken Rosselkhozbank, samt återställer tillgången till det internationella betalningssystemet SWIFT.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Trump skyller på EU?
Nu är EU:s mål således att bringa klarhet i vad som egentligen diskuterats bakom deras rygg, och försöka enas – men insatserna är höga.
Utöver den direkta frågan om sanktionerna bör behållas eller inte, är risken stor att både Trump och Putin utnyttjar situationen och skuldbelägger på EU om de avfärdar Rysslands krav, och fredsförsöket går i stå. Backar de istället i dessa frågor kan det skapa splittring inom EU och även det spela Putin i händerna.
Nu återstår det att se vad som går ut att reda ut i diplomatins nät – och vilka som blir utan tårta.
Läs även:
Ryssland: “Ta bort sanktioner – annars ingen vapenvila”. Dagens PS
Rysslands sanktioner – USA lättar och Europa förstärker trycket. Dagens PS

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.