Finska utrikesdepartementet utreder Åland som demilitariserad zon. Frågan har koppling till det ryska konsulat som finns i Mariehamn.
Åland – snart slut med "Fredens öar"?
Mest läst i kategorin
Åland är idag en demilitariserad zon som alla signatärländer i ett avtal från 1921 skrivit under på att hålla utanför alla eventuella konflikthandlingar.
Efter vinterkriget krävde Sovjetunionen att få ett konsultat som övervakade demilitariseringen och det är det som nu står i fokus.
Efter invasionen av Ukraina utvisade Finland ryska spioner under diplomatisk täckmantel varpå Ryssland stängde Finlands konsulat i S:t Petersburg.
Finland svarade då med att stänga Rysslands konsulat i Åbo.
Går igenom allt
Efter det har även Rysslands konsulat i Mariehamn en oviss framtid. Nu pågår en utredning, snart klar, om Ålands generella demilitariserade status.
”Utredningens fokus är inte bara Rysslands konsulat i Mariehamn. Vi tittar på hela ramverket kring demilitariseringen, varav konsulatet är en delfråga”, säger Kaija Suvanto, rättschef vid utrikesministeriet, till HBL.
Efter att tjänstemännen utrett regelverket kring Åland kommer ministeriet sannolikt ännu att höra utomstående experter, främst professorer i internationell rätt i Finland och möjligen i utlandet.
Bara Nato-länder
Idag är alla undertecknarna av avtalet från 1921 medlemmar av Nato, förutom Sverige som snart blir det.
Vad Finland nu, enligt Kaija Suvanto, ska tala med undertecknarna från 1921 om är vad de skulle tycka om Finland slopar eller minskar Ålands demilitarisering.
Det är ännu inte klart om utredningens innehåll kommer att offentliggöras i sin helhet, eftersom delar anses känsliga.
En nyckelfråga är om Ryssland kommer att utöka sin bemanning vid konsulatet i Mariehamn om Finland står fast vid att det ryska konsulatet i Åbo förblir stängt.
”Kan få följder”
”Vi är förstås medvetna om att ett beslut kan få följder som behöver beaktas. Men den utredning rättstjänsten gör är rent juridisk. I utredningen beaktar vi inte eventuella motåtgärder utan tittar på vad som är möjligt inom ramen för det regelverk som finns”, säger Kaija Suvanto.
Åland har sedan 1856 varit ett demilitariserat område. 1921 beslöt Nationernas förbund, FN:s föregångare, att Åland skulle tillhöra Finland.
1940 slöts ett fördrag mellan Finland och Sovjet där Finland förband sig att demilitarisera Ålandsöarna. Detta bekräftades vid fredsförhandlingarna i Paris 1947.
Inga militärer på öarna
Det får inte finnas någon militär närvaro i landskapet och öarna får inte befästas. Åland är också neutraliserat och måste vid en konflikt hållas utanför alla krigshandlingar.
Avtalet 1921 undertecknades av Finland, Sverige, Estland, Lettland, Polen, Tyskland, Danmark, England, Frankrike och Italien. Island var vid den här tidpunkten i union med Danmark men tillhör sedan sin självständighet signatärmakterna.
Tar ned skylten?
Nu är frågan om man – mitt i vad som blir Natos innanhav – ska ha kvar ett ryskt konsulat med möjligen utökad bemanning och vad som händer om man sedan dessutom tar bort demilitariseringen av Åland.
Det kan snart vara dags att plocka ned de skyltar om ”Fredens öar” som nu möter besökarna när de rullat av färjan i Eckerö…
Läs även: Ska kryssa till Visby via Åland – “mer avslappnat” (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.