En demilitariserad zon i Östersjön. Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina och Rysslands hot mot Finland ökar. Nu ifrågasätts Ålands status.
Åland: Nordens svaga punkt?
Mest läst i kategorin
Östersjön och Ålands hav är en maritim farled med sjöfartsrutter värda motsvarande 1 715 miljarder kronor per år.
Men Åland är centralt av ett annat skäl.
Som självstyrande enhet med en internationell överenskommelse som förbjuder all militär närvaro är Åland ”Nordens största sårbarhet, som ger Ryssland ett öppet fält” om landet skulle besluta sig för en invasion, skriver Bloomberg.
”Om du har Ålands öar kan du blockera sjötrafiken både till Bottenviken och till Finska viken”, säger Pekka Toveri, tidigare generalmajor i Finlands väpnade styrkor.
Nästan all handel
Hur ekonomiskt central området är framgår av att cirka 96 procent av Finlands handel med varor går via sjöleder nära Åland.
Alternativet är, som alla som sett en karta vet, landvägen över Sverige eller Norge.
Området runt Åland platsen för viktig infrastruktur inom kommunikation och energi, inklusive undervattenselektricitet och internetkablar.
Nu sätter det regionen i en annan situation när åtta av nio länder vid Östersjön är Nato-medlemmar, förenade av att slå tillbaka den nionde – Ryssland.
Borde få träna
Nästa steg i att stärka försvaret borde vara att stänga det ryska konsulatet på Åland och låta finska styrkor träna på öarna, enligt Toveri.
I hans perspektiv är den åländska skärgården viktigare för Finland än vad Gotland är för Sverige.
Med tanke på att Sverige återmilitariserade Gotland 2014 efter Rysslands annektering av Krim och nu placerat permanenta trupper där, borde Finland resonera likadant kring Åland, menar exmilitären.
Wille Rydman, näringsminister och högerpolitiker, har sagt att Finland förberett sig för scenarier som sträcker sig från ett försök från Ryssland att ta kontroll över Östersjön till mer begränsade operationer.
Sabotage största hotet
Mycket av arbetet handlar rimligen om beredskap för olika typer av sabotage.
Det har redan registrerats en ökning av störningar av satellitsignaler, störningar man kunnat spåra till ryska S:t Petersburg och Kaliningrad.
Viking Lines vd Jan Olav Hanses säger till Bloomberg att bolaget kommer att införa backupsystem för att klara kritiska funktioner om hans fartyg blir utsatta för sabotage.
”Vi måste vara förberedda”, säger Hanses och påpekar att Viking Lines försäljningar och bokningar redan i oktober stördes av en dygnslång cyberattack från vad som identifierades som ryska hackare.
Tränar andra rutter
Enligt Tiina Tuurnala, vd för Finlands redareförbund, kommer myndigheter och fartygsoperatörer att den närmaste månaden öva på både mindre optimala rutter för sjöfarten och för att operera med minskad besättning om sjöfolk skulle mobiliseras av försvaret.
Kustbevakningen, som grundades 1930 för att jaga smugglare under finskt förbud, tillhandahåller säkerhet i avsaknad av militär närvaro på Åland.
Även om de inte kan ha utrustning av arméklass, övar de på att använda sådana vapen under militärövningar på fastlandet.
”Fred viktigare än någonsin”
Och trots att Åland beskrivs som ”fredens öar” har man påverkats av varje krig i Baltikum sedan 1741, enligt den lokale militärhistorikern Kenneth Gustavsson.
“Jag skulle inte säga att vi är rädda, men vi är alerta”, säger Ålands landskapsregerings ledare Katrin Sjögren på frågan om återmilitarisering.
“I tider som dessa blir det viktigare än någonsin att leta efter lösningar som driver pendeln tillbaka mot fred”, tillägger hon.
Läs mer:
Åland – snart slut med “Fredens öar”? Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.