AI och satellitbilder avslöjar att “spökfartyg” står för tre fjärdedelar av aktiviteten på jordens hav. Det hotar inte bara fiskebestånden utan den lagliga fiskenäringen globalt.
AI avslöjar ful-fiske: "Haven är fortfarande Vilda Västern"
Mest läst i kategorin
AI och satellitbilder avslöjar att ful-fiske från ospårbara industrifiskefartyg utgör ett reellt hot mot världens fiskbestånd och därmed den legala fiskerinäringen.
75 procent spökskepp
Det är forskare vid Global Fishing Watch (GFW) som i en rapport konstaterar att 75 procent av fiskefartygen är spökskepp uppger Financial Times.
Försöken från miljöorganisationer och världens fiskerinäring att skydda fiskbestånden faller platt när fisket utförs av fartyg som inte kan spåras.
“Vilda västern”
Enligt GFW är “haven fortfarande rena Vilda Västern”, till skillnad från landbaserad livsmedelsproduktion som är noggrant kartlagd.
Det säger David Kroodsma, en av rapportens huvudförfattare och chef för forskning och innovation på GFW enligt FT.
AI kartlägger fiske
I studien använder GWF hundratusentals GPS-positioner från fartyg på haven tillsammans med satellitradarbilder och AI för att spåra fiske-aktivitet under åren 2017 till 2021 uppger FT.
I genomsnitt 63 000 fartyg spårades vid mättillfällena, och av dem var ungefär hälften kommersiella fiskefartyg.
Ospårbara fartyg
Tre fjärdedelar av dem kunde inte spåras, eftersom de inte hade vare sig radar eller AIS (Automatiskt identifikationssystem) påslagna enligt David Kroodsma.
Han uppskattar att så mycket som 20 procent av fisket är oreglerat eller olagligt.
Många av de här ospårbara fartygen upptäcktes runt Afrika och i södra Asien uppger FT.
Missvisande siffror
Enligt AIS-data ligger Europa och Asien på ungefär likvärdigt antal fisketimmar. Om spökfartygen räknas in blir siffrorna helt annorlunda: Asien står då för 70 procent av det globala fisket enligt Financial Times.
Europas andel av världens fiske ligger då i stället på runt 12 procent.
Levebröd hotas
Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) uppskattar att en tredjedel av världens fiskebestånd är överexploaterat.
“Vi fångar redan all den fisk som är möjlig att fånga”, säger David Kroodsma, och påpekar att det inte enbart handlar om att skydda de marina ekosystemen utan också den runt halva miljard människor som har fiske som levebröd globalt sett.
Rapporten från GWF publicerades i tidskriften Nature under veckan som gick.
Läs mer här: Fina fisken: Nytt rekord för norsk export (Dagens PS)
Och här: EU kräver stopp för sill- och strömmingsfiske (Dagens PS)
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.