Dagens PS

31 procent av EU: "Okej att stödja kriminella"

Kriminella
Någon har sålt kläder under Ida Sjöstedts varumärke, med falska etiketter, på nätet. Bilden togs 2014. Foto: Leif R Jansson / TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Var tredje europé och varannan ungdom tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar – trots att man stödjer kriminella.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela 80 procent av européerna håller med om att förfalskningar stödjer kriminella organisationer samt skadar företag och sysselsättning.
Två av tre anser även att förfalskningar utgör ett hot mot hälsan, säkerheten och miljön, allt detta enligt en ny rapport från EU:s myndighet för upphovsrätt, EUIPO.

Det berättar Patentverket, PRV.

Ändå tycker en tredjedel av de svarande att det är acceptabelt att köpa förfalskningar när priset på den äkta produkten är för högt.

Hälften av de unga anser att det är acceptabelt att köpa förfalskade varor.

Rätt – om det är för dyrt

Trots hög medvetenhet om de negativa konsekvenserna av piratkopiering visar studien att 31 procent av européerna anser att det är acceptabelt att köpa förfalskade varor när priset för originalet är för högt, och det stiger alltså till 50 procent av de yngre konsumenterna i åldern 15–24 år.

“Det är glädjande att se att det finns en tydlig medvetenhet om risker och konsekvenser relaterade till piratkopiering. Samtidigt visar resultaten att kunskap inte alltid behöver påverka beteendet”, konstaterar Per Holgersson, senior rådgivare hos Patent- och registreringsverket.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Avsiktligt köpt falskt

“Det är uppenbart att unga vuxna har en mer tillåtande attityd när det kommer till att köpa förfalskade varor. Resultaten är sannolikt ett uttryck för skillnaderna i inkomst mellan yngre och äldre åldersgrupper. Och rimligtvis förstärks denna effekt av den lågkonjunktur vi befinner oss i”, spekulerar Holgersson.

ANNONS

13 procent av de tillfrågade erkänner att de avsiktligt köpt förfalskningar under de senaste 12 månaderna. I åldersgruppen 15-24 år är andelen 26 procent, vilket är dubbelt så högt som EU-genomsnittet.

Påverkas lättare

“Förutom att unga generellt har det sämre ställt ekonomiskt och därför köper kopior så påverkas de sannolikt i högre utsträckning än äldre av influencers på sociala medier. När flödet fylls av dyra kläder, väskor och klockor blir det lätt att ryckas med och köpa en billigare kopia”, säger Per Holgersson.

När det gäller piratkopiering på nätet håller 82 procent av européerna med om att åtkomst till digitalt innehåll via olagliga källor innebär en risk. 80 procent uppger att de föredrar att använda lagliga källor för att få tillgång till innehåll på nätet om det finns ett överkomligt alternativ.

Acceptabelt

43 procent har betalat för att få tillgång till, ladda ned eller strömma upphovsrättsskyddat innehåll från en laglig tjänst under det senaste året.

Samtidigt anser 65 procent att det är acceptabelt att piratkopiera när innehållet inte är tillgängligt via deras abonnemang.

Läs mer om kriminella företag:

Färre skjutningar i Malmö efter satsningen

ANNONS

“Drogindex” klarar inflationen bättre än andra varor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]