En banbrytande upptäckt i Storbritannien har fått världen att häpna: hundratals fotspår från olika dinosaurier, bevarade på ett och samma ställe.
150 meter långt fynd kan avslöja dinosauriernas hemligheter
Mest läst i kategorin
Spåren sträcker sig över en 150 meter lång yta, vilket gör detta till det största fyndet av sitt slag i regionen och ett av världens största, rapporterar bland andra BBC.
“Det är lite som en motorväg för dinosaurier”, säger Harry Skärlund, sakkunnig och tidigare dinosaurieskötare till Dagens PS. “En sådan slätt var sannolikt en plats där många djur samlades och rörde sig.”
Stora fotspår och ännu större insikter
Han uppmärksammar oss bland annat på att fyndet omfattar spår från flera arter. Bland annat Cetiosaurus, en mindre känd medlem av den välkända ”långhalsfamiljen”.
Dessa växtätare levde i hjordar och vandrade tillsammans över stora avstånd. Upptäckten av spåren ger forskarna nya möjligheter att förstå hur dinosaurierna rörde sig, deras sociala beteenden och även deras potentiella rovdjur.
Enligt Harry Skärlund gör fyndet att vi kan ställa viktiga frågor:
“Hur snabbt kunde de springa? Levde de i mixade grupper? Blev de jagade? Spåren ger oss möjlighet att närma oss svaren på frågorna.”
Spåren inkluderar även avtryck från Megalosaurus, den första dinosaurien som vetenskapligt beskrevs 1824. Trots detta vet forskarna relativt lite om denna art, men fyndet kan öppna upp nya insikter om dess liv, berättar dinosauriefantasten Skärlund.
Hur står det till med dinosaurier i Sverige?
För den som undrar hur det såg ut i Sverige under dinosauriernas tid är svaren mer fragmenterade. Fossil är ovanliga här på grund av landets bergarter, som ofta är för gamla för att ha bevarat fossila rester.
Trots detta har vissa fynd gjorts. Ett köttätande dinosaurieben upptäcktes 2015 av en gymnasieelev, men fyndet var litet och avslöjar inte mycket.
“Det är säkert att anta att dinosaurier var vanliga även här, då de fanns över hela världen”, säger Skärlund.
Vi lever i en guldålder för dinosaurier
Skärlund säger att många menar att vi lever oss i något av en guldålder för forskning om dinosaurier. Nya fynd och tekniker gör att forskare kan avslöja detaljer om deras liv som tidigare var otänkbara.
Vi vet nu vilken färg vissa arter hade, vi har hittat avtryck av fjädrar och skinn, och vi har till och med kunnat identifiera innehåll i deras magar.
“Bilden av förhistorien blir hela tiden lite tydligare, men samtidigt är mycket fortfarande kvalificerade gissningar”, konstaterar Skärlund.
Fynd som detta påminner oss om hur mycket vi fortfarande har att upptäcka. Dinosauriernas historia fascinerar oss alla.
Läs mer: Forskarna har hittat vulkanutbrott som kylde ner världen 1831. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.