Nu har värmeböljan med temperaturer närmare 40 grader sköljt in över OS-staden Paris och väntas hålla i sig i tre dagar. Men den ska svenskarna kunna hantera. “Vi har återanvänt värmesatsningen vi gjorde inför OS i Tokyo”, säger meteorologen Tomas Mårtensson.
Värmen slår till i OS – så agerar svenskarna
Mest läst i kategorin
Mårtensson är i Paris för att hjälpa Sveriges olympiska kommitté med väderprognoser under OS.
“I dag är varmaste dagen och redan 31 grader vid Eiffeltornet, sju grader varmare än i går så här dags”, säger Mårtensson vid lunchtid.
“Det kan bli 36-37 grader över Parisområdet idag”.
En som tävlade i hettan är dressyrryttarinnan Juliette Ramel.
“Det är väldigt varmt, man tänker mest på att hästarna inte ska bli för varma, att den inte ska bli överhettad. Men han klarade det bra”, säger hon om Buriel.
Lider inte i förväg
Efter sitt framträdande kyldes hästen ner med isvatten och man tog tempen på Buriel.
“Jag har druckit väldigt mycket. Man vet ju att det ska bli väldigt varmt och går inte och lider av det i förväg.”
Senare i kväll väntas regnskurar, lokalt upp till 35 millimeter, dra in över OS-staden tillsammans med åska och kraftiga vindar. Men då ska alla svenska utomhusidrottare – i dressyr, kanotslalom, skytte och segling – iha tävlat klart. Men ovädret, och framför allt åskan, kan ställa till det för exempelvis beachvolleyn under kvällen.
Ska bli svalare
Till onsdagens tävlingar har ovädret dragit förbi, men lokala skurar kan förkomma och det lär vara fortsatt varmt ett par dagar till.
“På fredag blåser det in lite svalare luft från Atlanten och det hoppar ner till 25 grader i alla fall, mer av en skandinavisk känsla”, säger Mårtensson.
“Då blir det enklare för belastningen på kroppen.”
Inför OS i Tokyo 2021 gjorde SOK en satsning på att förbereda de svenska OS-deltagarna på värme och hög luftfuktighet.
“Det konceptet har vi återanvänt nu för vi visste att det kunde bli såna dagar som idag. Många är vana vid värmen, men det finns de som inte var det”, säger Mårtensson.
Ingela Ahlberg/TT
Henrik Skiöld/TT