Dagens PS

Växthusgaser från livsmedel har ökat med 17 procent

17 procent av utsläppen av växthusgaser kommer från produktion av livsmedel.
17 procent av utsläppen av växthusgaser kommer från produktion av livsmedel. (Foto: Andreas Hillergren / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 10 nov. 2021

Jordbrukets matproduktion stod för en tredjedel av växthusgaserna 2019. Det är en 17-procentig ökning jämfört med hur det var för 30 år sedan. Livsmedel skapar utsläpp i hela kedjan från jord till bord.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Globala växthusgaserfrån matproduktion har ökat med 17 procent de senaste 30 åren, enligt data från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Det understryker hur viktig branschen är det gäller att lösa klimatkrisen, skriver Financial Times.

Matproduktionen har hamnat under lupp de senaste åren. Den främsta anledningen är den avskogning som blir resultatet när ny jordbruksmark växer fram, men också köttindustrins stora metanutsläpp.

Tillsammans stod matproducenterna för 31 procent av utsläppen 2019, eller 16,5 miljarder ton koldoxidekvivalenter, enligt en mer detaljerad analys från Food and Agriculture Organization, FAO.

Avskogning var den största källan till utsläpp 2019, med ungefär sex procent av den totala mängden koldioxidutsläpp. Metan från boskap, huvudsakligen kor, stod för sju procent. men eftersom metan står för en snabbare uppvärmningseffekt bidrog branschen till 30 procent av de totala utsläppen.

Av de globala metanutsläppen stod jordbrukssektorn för 53 procent. Dessutom står produktionen av  livsmedel för 78 procent av lustgas, också det en potent växthusgas. Lustgasen kommer framför allt från tillverkningen av konstgödsel.

Genomslag i hela kedjan

Rapporen visar också att transporter, lagring och tillagning som inte har med jordbruket i sig att göra också bidrar till utsläppen. De motsvarar nu mer än hälften av utsläppen från livsmedelssektorn.

“Från förändringar i markanvändning till matproduktion till vad som händer efter att maten lämnar gården, så har maten genomslag, säger Francesco Tubiello, statistiker på FAO, som har gjort studien.

Latinamerika har den största klimatpåverkan från produktion av livsmedel. Länderna med störst jordbruksrelaterade utsläpp är Kina, Indien, Brasilien, USA och Indonesien. Där rör det sig framför allt om avskogning.

ANNONS

Rapporten har tagits fram I samarbete med FN:s statistikdivision. IEA, Columbia University och Potsdam Institute for Climate Impoact Studies. Mer än 30 länder sager att de kommer at satsa pengar på tekniska lösningar för ett mindre utsläppsintensivt jordbruk. Fyra miljarder dollar kommer att satsas de närmaste fem åren.

Läs också:

EU missar klimatmål för transportsektorn
Jorden obeboelig för tre miljarder människor 2070

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS