Dagens PS

Tillverkningsindustrin ekonomins bästa motor

Mats Kinnwall, chefekonom Teknikföretagen
Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen. (Foto: Teknikföretagen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 maj 2021Publicerad: 11 maj 2021

Det är tillverkningsindustrin, industrinära tjänster och delar av detaljhandeln som har drivit ekonomins återhämtning i Coronapandemins spår. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknikföretagen räknar med att efterfrågan bland konsumenter kommer flyttas från varor till besöksnäringar när väl ekonomierna öppnar upp igen. Men mycket talar för att industrin behåller rollen som bästa motor, det skriver Teknikföretagen i sin konjunkturprognos.

Efter smällen i samband med Coronakrisen har världsekonomin kraftigt gått tillbaka och Teknikföretagen räknar med att den globala BNP:n kommer öka med 5,5 procent under 2021, efter rekordraset på 3,8 procent 2020.

Svagt 2020 ger överhängseffekt

“Mycket av årets tillväxt kan tillskrivas en kraftig överhängseffekt – cirka 3 procentenheter – från det svaga 2020. Efter en förväntad kraftig rekyl under andra halvåret i år i samband med lättade coronarestriktioner räknar vi med en gradvis avmattning framöver”, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till TT.

Under 2022 avtar global BNP-tillväxt till 3,5 procent och dessa tillväxttakter räcker tyvärr inte för att BNP ska återta det som förlorades 2020.

Sverige har klarat krisen bra

Trots ett BNP-tapp med 2,8 procent under 2020 har Sverige klarat Coronakrisen ganska bra, jämfört med liknande ekonomier. Det beror bland annat på att Sverige inte stängde ned ekonomin på ett lika drastikt sätt som flera andra länder i Europa.

“Svensk ekonomi har gynnats av en relativt väl positionerad tillverkningsindustri, som i sin tur givit draghjälp till den stora industrinära tjänstesektorn. Vi räknar med att industrin, direkt och indirekt via industrinära tjänster, även fortsätter att driva på Sveriges ekonomi de närmaste åren”, säger Mats Kinnwall till TT.

Industriproduktion väntas öka 9 procent

ANNONS

I år förväntas industriproduktionen öka med 9 procent och nästa år med 4,5 procent. I teknikindustrin väntas ökningen bli 12 respektive 5 procent. I samband med att Coronarestriktionerna lättar finns det dessutom förutsättningar för en stark utveckling av konsumtionen.

Teknikföretagen räknar sammanlagt med att svensk BNP växer med 4,5 procent under 2021 och med 3 procent under 2022. På grund av de flaskhalsar som har uppstått globalt och de extrema prisrörelser som förra vårens akuta kris orsakade kommer inflationen öka på kort sikt, både globalt och i Sverige.

Teknikföretagen tror inte att det här är inledningen på en period av bestående hög inflation.

Läs mer: Nordea: “Krisen är bakom oss”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]