Dagens PS

Stockholms stad prisar ny bro som årets byggnad

kdbernadottesbro_23977
Bron är 97 meter lång och kopplar ihop norra och södra Djurgården. (Foto: Kasper Dudzik)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 18 juni 2020Publicerad: 18 juni 2020

97 meter långa Folke Bernadottes bro på Djurgården har vunnit priset “Årets Stockholmsbyggnad”, som delas ut till nya byggprojekt. Bron besegrade nio andra finalister och juryn framhäver brons “fackverkskonstruktion” och strategiska läge. Ramboll har projekterat och konstruerat bron. 

ANNONS
ANNONS

Det skriver Ramboll i ett pressmeddelande.

“Det känns härligt att ha varit med och skapat en gångbro i den fina miljön. Det blev ett nytt landmärke som jag är stolt över och som kommer att bära många människor under lång tid. Priset är ytterligare ett kvitto på det vi redan vet – att det är en fantastisk bro”, säger Peter Lykvist, konstruktör och uppdragsledare på Ramboll.

Folke Bernadottes bro är en gångbro av stål. Med sina 97 meter binder den samman Rosendahl och Museiparken. Syftet med bron är att öka tillgängligheten för besökarna och samtidigt vara ett vackert byggnadsverk som passar väl in i omgivningen.

“Dåtid möter nutid! I läget för Karl XIV Johans flottbro vid Rosendal är det fantastiskt att kunna tillföra Djurgårdsbrunnsviken nya kvaliteter med ett glänsande, transparent och elegant språng över hela vattenspegeln – ett samtida uttryck i det historiska landskapet”, säger Henrik Rundquist, arkitekt på &Rundquist.

Juryns kommentar: “Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar ett nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens landskap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slutgiltiga utförande.”

Läs mer: Se finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]