Dagens PS

Regeringens beslut om Cementa är uppseendeväckande

Cementa HD
Högsta domstolen, HD, nekar Cementa prövningstillstånd för fortsatt kalkbrytning på Gotland. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 13 aug. 2021

Naturskyddsföreningen tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen sätter juridiken ur spel och låter Cementa fortsätta bryta kalk i Slite.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en presskonferens på tisdagen, dagen efter att FN lanserade sin alarmerande klimatrapport, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund regeringens beslut som låter Cementa fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland till nästa sommar.

“Regeringen bör inte hålla företag med undermåliga miljökonsekvensbeskrivningar under armarna. Det är uppseendeväckande att Mark- och miljööverdomstolens beslut körs över och att det med kort varsel görs förändringar i miljölagstiftningen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Fossilt material

Vad som kommer hända efter nästa sommar är oklart. Cement är ett fossilt material och när det framställs frigörs koldioxid som har legat lagrad i kalkstenen i miljontals år. I FN:s klimatrapport framgår det tydligt att det vi gör de närmaste åren är avgörande för om vi kommer kunna undvika katastrofala klimateffekter.

“Att på detta sätt förlänga tillståndet för en verksamhet med stor miljöpåverkan när flera tunga miljömyndigheter under många år riktat kritik mot Cementas ofullständiga miljökonsekvensbeskrivning och uttryckt oro för negativ påverkan på vatten och naturmiljö i området, är anmärkningsvärt, säger Karin Lexén i pressmeddelandet.

En av landets största utsläppare

Cementa står för 10 procent av den svenska industrins utsläpp och för 4 procent av hela Sveriges utsläpp, bolaget är därmed en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. Enligt Naturskyddsföreningen behövs det krafttag för att på allvar minska cementindustrins och byggsektorns negativa miljöpåverkan.

Bland annat menar Naturskyddsföreningen att återvinning och återbruk inom byggsektorn måste öka, samt att användandet av alternativa material som trä bör användas i högre grad.

Den 4 augusti skickade regeringen ut en remiss med rekordkort svarstid för att möjliggöra Cementas förlängda tillstånd för kalkbrytning. Naturskyddsföreningen skriver i sitt remissvar att ändringen inte bara bortser från Cementas bristfälliga miljökonsekvensbeskrivning utan även bryter mot EU-lagstiftningen.

ANNONS

Läs mer: Trots klimatrapporten – tondöv regering ger efter för Cementa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]