Dagens PS

Nytt verktyg för beräkning av klimatpåverkan på VVS

klimatpåverkan VVS
Bengt Dahlgren har tagit fram ett nytt verktyg som utför automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS. (Illustration: Bengt Dahlgren)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 07 juni 2021

I dag är kunskapen om klimatpåverkan från VVS begränsad i branschen. Nu lanseras ett nytt automatiserat verktyg som beräknar klimatpåverkan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bengt Dahlgren har tagit fram ett nytt verktyg som utför automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS.

När VVS ska tas med i beräkningen av en byggnads klimatpåverkan används i allmänhet en schablon. Nu kan beräkningen av projektspecifika klimatavtryck göras med hjälp av det automatiserade verktyget.

Schabloner kan bli missvisande

”Branschen har inom många områden kommit långt i beräkningar av klimatpåverkan men vi såg att det fanns en lucka i kunskapen att beräkna klimatpåverkan på just VVS. Att räkna på schabloner kan bli missvisande och vi ville ta fram ett verktyg för att underlätta beräkningen i specifika projekt, säger Andreas Rattfelt, delprojektledare på Bengt Dahlgren i ett pressmeddelande.

Digitala modellers projekterade produktdata är verktygets utgångspunkt, dessa mappas mot produktens generiska klimatavtryck. Mappningen görs automatiskt i en process som levererar ett slutgiltigt klimatavtryck och beräkningens täckningsgrad.

Viktig pusselbit i erbjudandet

Förutom att ta fram ett slutgiltigt klimatavtryck kan den automatiserade processen också iterativt beräkna klimatavtrycket under projekteringsskedet. Projektspecifika val kan därmed baseras på klimatpåverkan.

Enligt Bengt Dahlgren är verktyget därmed är en viktig pusselbit i företagets erbjudande om mer hållbar VVS-projektering.

Läs mer: Analysverktyget som granskar arbetet med hållbar utveckling

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]