Dagens PS

Kinas elkris värre än Evergrande: "Som en naturkatastrof"

Kina behöver kol
Kol är Kinas största energikälla. På bild ett kinesiskt kolkraftverk. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Kinas elkris kan slå igenom på världsmarknaden – och är värre än Evergrande enligt en analytiker. “Som en naturkatastrof”, säger en annan. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har stora problem just nu – men det är inte fastighetsjätten Evergrande som skrämmer mest och får investerare att dra tillbaka sina pengar från landet. Kinas elkris är ett mycket värre problem, menar Rajiv Jain, ordförande och chefsinvesterare på GQG Partners.

“Jag tror att vi är mycket mer oroliga för den kinesiska elkrisen än Evergrande-frågan eftersom … detta har allvarliga konsekvenser”, säger han till CNBC.

Risk att effekten sprider sig

Han är inte ensam om sin analys – Kinas elkris kan skapa stora problem på hela världsmarknaden. Exempelvis har den redan drivit upp priset på den viktiga metallen kisel, som används bland annat för att göra halvledare, med 300 procent, vilket Dagens PS rapporterat om.

Den stora risken är att effekterna multipliceras och sprider sig över systemet när leveranser försenas eller uteblir helt.

“Effekten av effektbegränsningen motsvarar en naturkatastrof”, säger Dan Wang, chefsekonom på Hang Seng China i Shanghai.

Slutade köpa av Australien

Problemen för Kinas elförsörjning kommer bland annat av att landet slutat köpa kol från Australien i slutet av 2020 – tidigare den största leverantören av kol till Kina – efter att det politiska läget mellan länderna eskalerat då Australien gav stöd till en utredning om coronavirus-pandemins orsaker. Samtidigt drev en historiskt kall vinter upp priserna på kolet.

Kina försökte skifta mot förnybar energi, men torka ödelade vattenkraftverken i södra Kina, där Yunnan-provinsen drabbats hårdast. Även vindkraften är ned efter svaga vindar.

ANNONS

“Flera industriella knutpunkter längs Kinas östkust, däribland Guangdong, Zhejiang, Jiangsu och Shandong, har varnat för potentiell tillfällig brist på strömförsörjning”, skrev analytiker hos Eurasia Group redan i maj.

Har sänkt BNP-prognoser

Nu i början av hösten har problemen slagit igenom på allvar. Flera stora investmentbanker som Nomura och Goldman Sachs har sänkt sina förväntningar på Kinas BNP-tillväxt på grund av problemen. Många andra ekonomer överväger också sänkningar, men väntar in rapporter för att se hur stora produktionsbortfallen blir, skriver CNBC.

“Elavbrotten i sig kanske inte är tillräckligt stora, men i kombination med fastighetssektorns avmattning och regionala Covid-utbrott får de mig att oroa mig mer för BNP-tillväxten under fjärde kvartalet. Jag har sänkt min prognos för fjärde kvartalet till cirka 4 procent från 5 procent, med risk på nedsidan”, säger Zhiwei Zhang, chefsekonom på Pinpoint Asset Management.

Läs även: Därför fick problemen i Evergrande så stort genomslag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]