Forskare i Kina har avslöjat planer på en helt ny prototyp på en kärnreaktor som drivs med torium och inte behöver vatten för kylning.
Kina planerar världens första "rena" kärnreaktor
Mest läst i kategorin
Prototypreaktorn använder smält salt till kylning och drivs med den radioaktiva metallen torium som ger mindre kärnavfall än uran, avfallet är dessutom mindre farligt och kan inte heller lika lätt användas till att producera kärnvapen som avfall från uran, som används i konvetionella kärnkraftverk.
Smält salt-reaktorn väntas vara säkrare än andra kärnreaktorer eftersom smält salt snabbt stelnar i kontakt med luft och då isolerar toriumet. Det gör att potentiella läckor skulle avge mycket mindre radioaktivitet i omgivningen än läckor i traditionella kärnkraftverk, det skriver Live Science.
Ska bygga 30 reaktorer
Prototypreaktorn väntas bli klar i augusti 2021 och de första testen ska utföras i september. Planen är att den första kommersiella reaktorn ska byggas till 2030. Eftersom prototypreaktorn inte behöver vatten kan den användas i ökenområden och den första reaktorn ska byggas i den kinesiska ökenstaden Wuwei.
Kinas regering planerar att bygga fler av dessa reaktorer i landets öknar och slättlandskap, man planerar även att bygga upp till 30 reaktorer i länder som deltar i Kinas globala infrastruktur- och utvecklingsprojektet – Ett bälte, en väg – genom vilket Kina ska investera i infrastruktur i 70 länder.
Världens största koldioxidutsläppare
Enligt Live Science ser kinesiska regeringstjänstemän export av kärnkraftsenergi som en viktig del i projektet Ett bälte, en väg. Tidningen skriver att enligt det team av forskare vid Shanghai Institute of Applied Physics som har utvecklat prototypen, är den nya reaktorn en del i Kinas väg mot att bli koldioxidneutralt till år 2060.
Kina är världens största utsläppare av koldioxid och stod år 2019 för 27 procent av världens totala utsläpp av koldioxid, detta enligt en rapport om koldioxidutsläpp 2019 gjord av amerikanska Rhodium Group.
USA, som är världens näst största utsläppare av koldioxid stod samma år, enligt rapporten, för 11 procent av världens koldioxidutsläpp. Indien gick för förtsa gången förbi EU och stod år 2019 för 6,6 procent av världens koldioxidutsläpp. EU:s 27 medlemsländer stod för 6,4 procent av utsläppen.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.