Dagens PS

"Handlar mycket om skam" – Goldmann om Greta

Mattias Goldmann
"Jag beundrar henne väldigt mycket men budskapet handlar mycket om att vi ska känna skuld och skam", säger Mattias Goldmann om Greta Thunberg (Foto: Sweco)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 24 juli 2020Publicerad: 24 juli 2020

Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann ger i en intervju med sajten Fplus en känga till svenska miljöikonen Greta Thunberg. Han beundrar henne, säger han, “men budskapet handlar mycket om att vi ska känna skuld och skam”. Han riktar även kritik mot klimatåtgärder som kan “slå fel”, som höjd skatt på plastpåsar och ökade bensinpriser. 

ANNONS
ANNONS

Mattias Goldmann kom i maj ut med boken “Klimatsynda!” som för fram argumentet att klimatrörelsen riskerar att stöta bort folk om den uppmanar till livsomställningar som verkar ta bort njutningen hos folk.

Det går att uppnå klimatmålet och samtidigt i vardagslivet begå de sju dödssynderna, vilka ligger i människans natur, säger han.

Greta Thunbergs fokus på just skam kan vara problematisk menar han.

“Jag har under en väldigt lång tid varit aktiv i miljörörelsen och när jag nyligen ställde mig frågan vad har vi åstadkommit egentligen blev jag svaret kort. Koldioxidhalterna fortsätter att öka så jag tänkte att det kanske är dags att testa ett nytt grepp. Det var även ungefär samtidigt som Greta Thunberg kom in i bilden. Jag beundrar henne väldigt mycket men budskapet handlar mycket om att vi ska känna skuld och skam”, säger han till Fplus.

Politiska beslut kan sända signal till omvärlden

Han riktar kritik mot mark- och miljödomstolens beslut att godkänna oljebolaget Preems raffinaderi i Lysekil. Projektet måste gå igenom riksdagen för att få grönt ljus.

“Om det är så att vi säger nej till olika fossila investeringar, som till exempel Preem, och den investeringen istället görs i Danmark eller Norge, så är klimatnyttan noll. Men är det så att vi i och med det skickar en signal till omvärlden att den typen av investeringar tillhör gårdagen, att den inte är framtidssäkrad, så kan det få en viktig signalpåverkan”, säger han.

Inget fan av plastpåseskatten

Något som kan ligga i linje med bokens fokus på skam och klimatprojekt som riskerar att slå fel kan vara den omdiskuterade plastpåseskatten.

ANNONS

Avgiften, som infördes under våren, har bland annat fått kritik från Svensk Handel. Mattias Goldmann har inte mycket övers för projektet menar han.

“Jag är mycket orolig över denna skatt eftersom den slår så fel och jag tänker att plastpåseskatten är ett exempel på en skatt som läggs fram om man inte har tänkt så mycket på klimatet och miljön. Vi har inte från ett omställningsperspektiv råd att presentera så illa genomtänkta miljöskatter. /…/ Jag har skällt på mina kompisar i miljöpartiet, men de skyller i sin tur på Liberalerna”, säger han till Fplus.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]