Dagens PS

Svenska banker stor finansiär av skogsskövling

svenska banker
Sveriges sju största banker har ekonomiska intressen i 27 av 61 företag som ägnar sig åt skövling av känslig regnskog, enligt ny rapport. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 21 sep. 2021

Sju svenska banker har ekonomiska intressen i 27 av 61 företag som ägnar sig åt skövling av känslig regnskog, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en kartläggning av Fair Finance Guide Sverige tillsammans med Naturskyddsföreningen och World Animal Protection som avslöjar de sju största svenska bankernas intressen i skogsskövlingsföretag.

“Vår granskning visar att svenska fondsparares pengar fortfarande bidrar till skövlingen och bränderna i Amazonas. Även om bankerna har bättrat sig något sedan vår rapport för ett år sedan, är det lång väg kvar. Amazonas riskerar att förvandlas till en savann och bankerna har, som delägare i företagen, ett stort ansvar för att stoppa utvecklingen”, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

När svenska banker står som finansiär till skogsskövling bidrar de till ökade klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald, men även kränkningar av mänskliga rättigheter, hot mot folkhälsan och djurs lidande.

“Konsekvenserna av en fortsatt förstörelse av Amazonas går nästan inte att föreställa sig. Vi pratar om en fullskalig katastrof för det unika djur- och växtlivet, för ursprungsbefolkningen i området och för jordens klimat. Därför är det viktigt att bankerna tar sitt ansvar som ägare och ställer betydligt skarpare krav på företagen”, säger Karin Léxen, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i samma pressmeddelande.

“Djurskyddsfrågor är generellt en blind fläck hos bankerna, trots att deras kunder värderar frågorna högt. När det gäller djuren som föds upp i Amazonas så fraktas de långt och under plågsamma förhållanden innan slakten. Här måste bankerna ta sitt ansvar och tydligt ställa djurskyddskrav värda namnet”, förklarar Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, i en annan kommentar kring rapporten.

Bankerna har över 9 miljarder i företagen

Enligt den hade de sju största bankerna i Sverige 9,2 miljarder kronor investerade i så kallade “högriskföretag” i början av 2021.

Utöver det uppges tre av bankerna under de senaste fem åren ha beviljat totalt 2,3 miljarder i lån och finansiering av företagen.

Nordea har bidragit mest till den känsliga skogsskövlingen under den senaste femårsperioden, drygt 5,5 miljarder kronor, medan tvåan på den icke åtråvärda listan, Danske Bank, spenderat 2,2 miljarder kronor på dessa skamfyllda verksamheter.

ANNONS

Trea är SEB med 1,5 miljarder, Handelsbanken fyra, Swedbank femma, Länsförsäkringar sexa och Skandia sjua.

Fair Finance Guide Sverige, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection Sverige kräver att bankerna upprättar tydliga policyer och vidtar nödvändiga åtgärder för att undvika att bidra till avskogningen och relaterade problem, där Amazonas regnskog och Cerrado är mest utsatta.

Här kan du ta del av rapporten, Forest on fire, i sin helhet och vilken roll de svenska bankerna har i skogsavverkningen som sker i Amazonas och Cerrado.

Läs även: Rapport avslöjar smutsiga oljeaffärer i storbankerna

Läs mer: Klimatexpert: Var kritisk mot bankerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]