Dagens PS

Storbritannien i krig mot plast – vill förbjuda plastglas

Plastglas
Brittisk plast dumpas vid vägkanter och i vattendrag i Turkiet, enligt en rapport från Greenpeace. Nu går britterna i krig mot plast. (Foto: CANER OZKAN/GREENPEACE)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 aug. 2021Publicerad: 31 aug. 2021

Storbritannien planerar att förbjuda bland annat plastglas, tallrikar och bestick för engångsanvändning samt införa nya skatter på plast. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiska regeringen tillsätter en ny utredning som i höst ska se över hur Storbritannien kan få ned användningen av plast. Den brittiska regeringen förbereder bland annat en lista på saker som ser ut att förbjudas, däribland engångsartiklar som plastglas, muggar, tallrikar och bestick.

“Kriget mot plastavfall kommer att intensifieras med nya planer på att stoppa utbudet av en rad engångsplaster som hotar vår naturliga miljö”, skriver det brittiska miljödepartementet

Storbritannien har sedan tidigare (precis som Sverige) lagt en skatt på plastpåsar från mataffärer vilket sänkt användningen med 95 procent. Landet har också förbjudit bland annat plastsugrör.

Exporterat avfall illegalt

“Nu vill vi gå ett steg längre när vi bygger oss tillbaka grönare. Dessa planer hjälper oss att undanröja den onödiga användningen av plast som orsakar förödelse i vår naturliga miljö”, säger den brittiske miljöministern George Eustice i ett pressmeddelande.

Storbritannien producerar 5,2 miljoner ton plastskräp varje år, näst mest per capita på jorden. Landet har fått hård kritik på grund av illegalt exporterat plastavfall till bland annat Turkiet som dumpats i naturen, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Vill bli världsledande

Nu vill man i stället bli världsledande i att sänka användningen av plast. Det är också nya skatter på gång, meddelar regeringen.

“Vi kommer att introducera en världsledande skatt på plastförpackningar från och med april 2022. Skatten kommer ligga på 2 400 kronor per ton för plast som inte är återanvänd till minst 30 procent”, säger miljöministern

“Vi har alla sett den skada som plast gör på vår miljö. Det är rätt att vi vidtar åtgärder för att hantera plasten som är slarvigt utspridd över våra parker och grönområden och sköljs upp på stränder.”

Läs mer: Ny rapport: Brittisk plast dumpas och bränns i Turkiet

Läs mer: Storbritannien satsar på minikärnkraftverk

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]