Svenska storbanken SEB är nästan högst upp på listan över europeiska banker som lånar ut pengar till smutsiga företag – och i Norden är SEB värst av alla banker på området.
SEB i skamvrån – bidrar mest i Norden till föroreningar
Mest läst i kategorin
Bloomberg konstaterar att vissa banker är mer benägna att låna ut mångmiljardbelopp till fossilindustrin än andra banker.
En sammanställning av nyhetsbyrån visar att svenska SEB hamnar på 5-i-topplistan över europeiska banker som finansierar globala företags växthusgasutsläpp.
Det är i och för sig inget nytt. En granskning av Fair Finance Guide avslöjar att SEB är den bank i Norden som lånar ut mest pengar till företag som är verksamma inom kolindustrin och som borrar efter olja i Arktis, eller på annat sätt bidrar till svåra klimatförändringar och försämrar miljön.
Fyra av fem skandinaviska banker har sedan Parisavtalet slöts fortsatt att finansiera och investera i fossilbranschen.
Under 2016-2020 har dessa banker, enligt Fair Finance Guides rapport, pumpat in 450 miljarder kronor i form av lån och investeringar i fossila bolag.
Så här mycket har de smutsiga företagen fått av storbankerna under femårsperioden:
SEB: 158 miljarder
Nordea: 151 miljarder
Danske Bank: 96 miljarder
Swedbank: 48 miljarder
Kartläggningen visar att det bara är Handelsbanken som på allvar tagit steg mot att avveckla stödet till fossilbranschen, vilket Naturskyddsföreningen välkomnar:
“I jämförelse med de andra bankerna har Handelsbanken en förhållandevis liten utlåning till företag inom olja, kol och gas”, skrev Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande i början av januari i år.
I den granskning som refereras ovan ingick inte Länsförsäkringar och Skandia, men även dessa bolag investerar i fossila företag.
Det gör däremot inte nischbankerna JAK och Ekobanken, som enligt rapporten säger blankt nej till att stötta fossilindustrin.
Centralbankernas roll viktig
När det gäller banksektorn är det centralbankerna som sitter på nyckeln till att få stopp på finansieringen av föroreningarna från bankernas sida, skriver Bloomberg i en artikel på onsdagen.
Centralbankerna, i Sveriges fall Riksbanken, kan sätta ekonomisk press på storbankerna för att få dem att upphöra med utlåning och investeringar till fossila företag, enligt artikeln.
I Bloombergs sammanställning över banker som bidrar finansiellt till ökade utsläpp hamnar SEB alltså nästan högst upp, men även Nordea, Danske Bank och Swedbank figurerar på den icke åtråvärda listan, medan Handelsbanken kommer långt ner.
Bloomberg konstaterar att tillsynsmyndigheter har möjlighet att straffa affärsbanker som fortsätter ägna sig åt finansiering av föroreningar.
Det kan ske bland annat genom stresstester och ökade kapitalkrav, framgår det.
Expert varnar: Klimatkris kan bli finanskris
Många miljöorganisationer protesterar högljutt över centralbankernas flata agerande i frågan, det görs alldeles för lite, anser miljögrupperna.
Enligt Bloomberg kunde den europeiska centralbanken ECB tidigare i år till slut enas om att beakta miljö- och klimatförändringarna i sin beslutsprocess, som bland annat innebär att klimatforskare rapporterar direkt till ESB-chefen Christine Lagarde i frågor som rör finanssektorns stöd till fossila företag.
“Det är uppenbart att åtgärderna hittills inte har varit tillräckliga för att på ett adekvat sätt ta itu med finansbranschens massiva bidrag till den förvärrade klimatkrisen”, säger Ben Cushing, kampanjchef på miljöorganisationen Sierra Club i Washington, enligt Bloomberg.
Han tillägger att priset för de “riskfyllda investeringarna” kan bli högt och varnar för att det som nu är en klimatkris kan övergå i en finanskris.
Läs även: Klimatexpert: Var kritisk mot bankerna
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.