Dagens PS

Risk för elbrist i vinter: Så sparar du energi

Genom att se över och optimera energi- och effektanvändningen utifrån en fastighet kan fler spara in på sin energiförbrukning och därigenom bidra till att motverka elbristen, samtidigt som man drar ned både sin elkostnad och miljöpåverkan. (Foto: Rohan Makhecha / Unsplash)
Genom att se över och optimera energi- och effektanvändningen utifrån en fastighet kan fler spara in på sin energiförbrukning och därigenom bidra till att motverka elbristen, samtidigt som man drar ned både sin elkostnad och miljöpåverkan. (Foto: Rohan Makhecha / Unsplash)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 04 nov. 2020Publicerad: 04 nov. 2020

På grund av kapacitetsbrist i näten som ska överföra el från där den produceras till där den används, riskerar flera delar av Sverige att drabbas av elbrist i vinter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som det kan finnas ett energiöverskott i norr, saknas det tillräckligt med ledningar för att förflytta elen till söder. Det kommer krävas stora investeringar i det svenska nätet för att få bukt på problemet. Därför är det extra viktigt att alla hjälps åt att hushålla med energin under de kritiska vintermånaderna. I samband med detta tipsar teknikkoncernen Sdiptech om vad du som privatperson kan tänka på för att minska din energikonsumtion.

I samband med detta listar Sdiptech några enkla tips på hur du som privatperson kan minska din energikonsumtion i vinter:

Se till att kyl, frys och lister runt dörrar och fönster sluter tätt så inte värmen sipprar ut.

Se över möblemanget i din bostad så att inget blockerar element och täpper till värmen.

De flesta släcker alla lampor innan de går hemifrån, men glöm inte att släcka i de rum som inte används även när du är hemma. Ett annat tips är att sätta timer eller sensorer på lamporna i din bostad.

Var noga med att stäng av tv och dator när de inte används. Även apparater i viloläge förbrukar el i onödan. Ytterligare ett tips är att koppla dem till ett grenuttag så att du enkelt kan stänga av flera apparater på en och samma gång via en strömbrytare.

Byt dina glödlampor hemma mot lågenergilampor eller LED-lampor, en lågenergilampa drar runt 80 procent mindre el än vad en vanlig glödlampa gör.

Använd energisparläge som ofta finns på nyare datorer och på tv-apparater.

Har du hemelektronik som är äldre än fem år bör apparaten alltid stängas av när den inte används.

ANNONS

Använd elmätare för att få koll på de värsta elbovarna.

Utnyttja eftervärmen och öppna ugnen när maten lagats klart.

Centrifugera bort vattnet ur tvätten med minst 1 400 varv per minut. Är centrifugeringshastigheten ännu högre går torkningen snabbare och drar mindre el. Häng därefter upp din tvätt istället för att använda torkskåp eller tumlare.

Har du dragit upp värmen inomhus när det blivit kallare utomhus? Glöm inte att dra ned den igen när det blir varmare.

Läs mer: Hans solceller täcker vanliga hemelektronikprylar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]