Dagens PS

Regeringen: Sverige ska satsa på koldioxidlagring

Per Bolund menar att regeringens satsning på koldioxidlagring kan ta bort 400 000 ton.
”Vår bedömning är att det här i ett första skede kan fånga in 400.000 ton koldioxid”, säger Per Bolund om regeringens satsning på koldioxidlagring." (Foto: Duygu Getiren/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 sep. 2021Publicerad: 08 sep. 2021

Regeringen vill satsa på koldioxidlagring för att snabba på omställningen i Sverige. Tekniken för att skilja av och lagra koldioxid ska användas vid industrier och kraftverk, som annars släpper ut mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Koldioxidavskiljning och -lagring, eller ccs som tekniken brukar kallas, går ut på att koldioxiden avskiljs vid förbränning och sedan pumpas ned i porös berggrund. Förutsättningen är att det finns en stabil och tät berggrund ovanför och att grundvattnet inte kommer i kontakt med gasen.

Regeringen vill göra an satsning på tekniken för att fånga in så mycket som möjligt av alla utsläpp i atmosfären.

I dagsläget finns inga anläggning i Sverige, men regeringen vill nu införa ett statligt driftsstöd som ska fördelas via auktion. Från och med 2026 räknar regeringen med att 400 miljoner kronor om året ska betalas ut i driftsstöd, skriver Dagens industri.

”Vår bedömning är att det här i ett första skede kan fånga in 400.000 ton koldioxid. Men vi ser också att potentialen är mycket större än så. Energimyndigheten bedömer att minst 10 miljoner ton koldioxid skulle kunna fångas in, och det motsvarar då ungefär en femtedel av Sveriges nuvarande utsläpp”, sa Per Bolund på en presskonferens idag.

Vid sidan av koldioxidinfångningen satsar regeringen också på andra åtgärder som ska förenkla tekniska lösningar för grön omställning.

Regeringen vill successivt höja de statliga gröna kreditgarantierna för stora investeringar i koldioxidreducerande teknik, från dagens 50 miljarder till 80 miljarder 2024.

”De här kreditgarantierna är tänkta att främja stora investeringsprojekt och därför ska ansökningarna från företagen handla om investeringar som rör sig om minst en halv miljard kronor”, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

Läs också:

Rapport visar hur Nordens energisystem kan bli klimatneutralt

ANNONS

“Inga färdiga svar” efter riksdagsmöte om Cementa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Guldfebern över i Tyskland?
Spela klippet
PS Studio

Guldfeber över i Tyskland? Nytt överraskande mönster 

17 nov. 2024
Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS