En ny teknik från Kanada ersätter den cement som används för att tillverka betong, enligt det brittiska arkitekturmagasinet Dezeen. Det väcker frågor om regeringens satsning på Gotland.
Ny teknik tar bort behovet av cement i betong
Mest läst i kategorin
Dagens PS har i ett antal artiklar berättat om satsningen på CCS-teknik (carbon capture and storage) för att fånga in koldioxid vid tillverkning av cement. Cementa som äger fabriken i Slite på Gotland som står för 3 till 4 procent av landets samlade årliga koldioxidutsläpp beskriver satsningen som världsledande. Presskonferensen där satsningen presenterades hölls tillsammans med Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Det tyska jättebolaget HeidelbergCement, som Cementa är en del av, har inlett en förstudie som sponsras av Energimyndigheten med 12,7 miljoner kronor. Den nya anläggningen är tänkt att stå klar 2030.
Vill använda skattebetalarnas pengar
Samtidigt kräver Cementa stora satsningar i nutid för att bygga ut infrastrukturen kring anläggningen på Gotland – med skattebetalarnas pengar: “Att beslutsprocesser och faktisk uppgradering av elnätet accelereras är helt centralt”, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till Dagens Nyheter.
Cement behövs för att tillverka betong – och betong används för att bygga i princip allting. Andra alternativ, som att till exempel bygga i trä, är visserligen lovande miljömässigt men svårt att få kostnadseffektivt i stor skala i nuläget, därför är det orealistiskt att tro att vi inte kommer behöva cement framöver. Därför behöver man få ner utsläppen från cement, och då är CCS-teknik det enda alternativet, låter logiken från storföretaget.
Binder koldioxid i slutprodukten
Men lyfter man blicken och ser på teknikutvecklingen i andra länder visar det sig att det kan gå att bli av med cementen – utan att för den skull sluta bygga i betong.
Det brittiska arkitekturmagasinet Dezeen berättar om banbrytande teknik från greentech-företaget Carbicrete som är baserat i Montreal, Kanada. De har plockat fram en alternativ process för att tillverka betong, som helt tar bort behovet av att använda kalkstensbaserad cement och är så miljövänlig att den skapar negativa utsläpp, genom att binda koldioxid i själva slutprodukten.
“Det är negativa utsläpp. Vi tar ut koldioxid från systemet varje gång vi gör ett block”, säger Chris Stern, vd på Carbicrete.
Slaggprodukter från stålindustrin
I stället för cement används slaggprodukter från stålindustrin tillsammans med koldioxid som infångats i andra industrier. Det gör visserligen att den nya teknologin är beroende av andra industriers utsläpp, och dess potential begränsas till runt 10-20 procent av den nuvarande globala cementproduktionen enligt Dezeen.
Men slutprodukten är koldioxidnegativ så länge den inte eldas upp, och “det gör ju ingen med flit”, säger bolagets vd Chris Stern. Det kanadensiska bolaget håller just nu på att skala upp verksamheten till att producera 25 000 betongblock per dag, och varje block producerar runt 2 kilogram CO2 mindre än traditionell betong med cement.
“Den kemiska sammansättningen av ett betongblock som vi tillverkar är exakt densamma som ett vanligt betongblock men vi tar en annan väg för att komma dit”, säger Carbicretes vd Chris Stern.
För just Sverige är möjligheterna stora att använda teknologin, vi har ju som bekant en stor stålproduktion i landet.
Flera andra teknologier under utveckling
Dezeen berättar också om flera andra företag som arbetar för att få ner koldioxidutsläppen från cement. Till exempel har företaget Solidia i New Jersey, USA, en process där kol används istället för vatten för att tillverka en särskild cement där behovet av kalksten är mycket mindre – och koldioxidutsläppen sjunker med 70 procent.
Det kanadensiska start-up-bolaget Carboncure har en process där infångad koldioxid används för att få ner mängden cement som behövs i betong – en process som får ner koldioxidutsläppen med fem procent, och ska användas för att bygga Amazons nya högkvarter Arlington, Virginia.
Det är förstås förståeligt att HeidelbergCement vill fortsätta producera och sälja sin traditionella cement från Gotland, trots att de är stressade av ny teknik från konkurrenter. Men som artikeln i Dezeen visar borde teknologi som redan finns i nutid ge Sveriges regering och myndigheter skäl att ifrågasätta storföretagets löften om hur saker kommer att lösa sig om ett decennium.
Läs mer om CCS-satsningen på Gotland
CCS-satsningen på Gotland – så tycker experterna
CCS på Gotland och oljejättarna i ”projekt långskepp”
Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas
Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna
Ny teknik tar bort behovet av cement i betong
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.